Utcai harca rajt előtt

Megrendítően ronda – így jellemzi a Fidesz új óriásplakátját a Kreatív kommunikációs szaklap egyik bloggere, emlékeztetve arra, hogy a szlogenek az Obama-kampányban alkalmazottakra hajaznak.

A szakemberek nincsenek jobb véleménnyel az MSZP plakátjairól sem, a leg enyhébb kifejezés, ami az eszükbe jut róluk, az ötlettelenség. „A pártok teleszórják óriásplakátokkal az országot, de ez csak kötelező ujjgyakorlat – ez lehet az egyik oka annak, hogya politikai plakátok semmit nem fejlődtek, vállalhatatlanul csúnyák és tartalmatlanok.”

Ez már Babocsay Ádám reklámszakember véleménye. Persze ez nemcsak esztétikai kérdés, hanem tartalmi is: nem tudni, hogy az ilyen minőségű plakátok célt érnek-e. Akárhogyan is, most már tényként rögzíthető: a kampány elkezdődött, holott Sólyom László köztársasági elnök még nem írta ki a választások időpontját.

Az viszont, hogy a nagy pártok most teleaggatják óriásplakátokkal az országot, nagyon is racionális megfontoláson alapul, hiszen – épp azért, mivel még nincs hivatalos kampányidőszak – a most felhasznált tételekkel nem kell utólagosan elszámolniuk. Vagyis az a becslések szerint sok tízmillió forint, amit az akcióra költenek, nem kerül az Állami Számvevőszék későbbi, kötelező vizsgálatának hatáskörébe.

A startpisztoly azonban rövidesen eldördül: az államfőnek január 28-ig kell kitűznie a választások időpontját, s ha az első forduló valóban április 11-én lesz, akkor február 8-án elkezdik kipostázni az ajánlószelvényeket. Így újra elkezdődhet az elkeseredett, már-már a törvényesség látszatára sem adó küzdelem a kopogtatócédulákért.

„Valami obamás” a Kacsóh Pongrác úton
„Valami obamás” a Kacsóh Pongrác úton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.