Se kép, se hang

Kabarészerzők alighanem a szájuk szélét nyaldosták örömükben, amikor az elmúlt hetek híreit olvasgatták az „eladja-e az MTV a labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogát?” című témakörben.

Szerda óta tudjuk, hogy nem adja el, de azt javaslom, ezt egyelőre ne vegyék készpénznek; azt tessék majd annak venni, amit június 11-én, a vb rajtján a saját szemükkel látnak. Vagy nem látnak.

Hogy az MTV pártdelegáltakból álló kuratóriuma éppen miért döntött úgy, ahogy, azt már ember nem érti, ám a verdikt még akkor se minősíthető illogikusnak, ha a pártközpontok eddigi saját álláspontjukat írták felül: a mai magyar politikai mezőben, ugye, minden megtörténhet, s annak az ellenkezője is. Így hát csak ízlelgessük, mit tudtunk keddig. 1. A legfőbb ellenzéki erő a jog megtartása mellett érvelt, s „kérte” a kabinetet, adjon pénzt a „kivéreztetésre ítélt” MTV-nek; 2. a kormánypárt az eladást szorgalmazta, de azzal az opcióval, hogy a köztévé által kiírt tenderen ne a gáláns ajánlatot tevő, a reklámidő értékesítését is fölkínáló Digi Sport, hanem a kevesebbet ígérő, de riválisával szemben országosan fogható RTL Klub (s a Sport TV) fusson be. Aztán jött a szerda, s a Fidesz–KDNP szövetség hirtelen – a jog értékesítését végig támogató, pragmatikus SZDSZ-szel és MDF-fel – az eladásra, míg a kormány(párt) a jog megmaradására szavazott.

Az ebből fakadó konklúziót ki-ki vonja le maga; feltéve, hogy érti, mi zajlik a háttérben. Ha még csak nem is sejti: a hiba nem az ön készülékében van. E furcsa „szappanopera” több szálon fut, kezdve onnan, hogy a kormánypárt komoly pénzt vont el a pazarló gazdálkodásúnak minősített köztelevíziótól, bezárva odáig, hogy – amiként azt az úgynevezett balliberális oldal hangsúlyozta – közszolgálati feladat-e egyáltalán egy-egy vb közvetítése; értsd:megéri-e egymilliárd forintot „kidobni” az adófizetők pénzéből a „Ruanda–Szváziföld-meccsre” is? (Most úgy fest: „megéri”.)

Ami biztosan tudható: a súlyos likviditási gondokkal küszködő, a regnáló hatalommal hűvösebb viszonyt ápoló MTV-t pofonként érte a kuratóriumi döntés, mert annak nyomán nem csupán azt a péntekig esedékes hátralékot nem tudja törleszteni, amelylyel az Európai Műsorszolgáltató Uniónak (EBU) tartozik, hanem a vb-jog értékesítését, s az abból adódó profitot is elveszti. (A jog pedig továbbszállhat akár a két, jelenleg vesztesnek tetsző televízió valamelyikére...) Ugyanakkor nem feltétlenül és teljes mértékben sajnálható az MTV, ha igaz, hogy a kuratórium csak a napokban „találkozott” egy szekrényből kieső csontvázzal. A köztévé ugyanis nem csupán a vb-jog vagy a téli olimpia (jelentős) részével tartozik az EBU-nak, hanem olyan, évek óta görgetett összeggel, amely – egyebek között – atlétikai, úszó- vagy pa ra lim piai versenyekből tevődött össze. A végszámla: 912 millió forint...

A „bepipult” MSZP stopját erősíthette, hogy az MTV a Digit favorizálta (még akkor is, ha a háztartások alig negyedében fogható adó hitelekkel terhelt). Az RTL Klub megbízható partner: ezt „kormányzati szempontból” is jobban el lehetett volna adni, csak hát a kuratóriumi szavazás kimenetele nem volt biztos.

Aktuális lehetséges variációk: 1. a kormány garanciát ad az EBU-nak és pénzt az MTV-nek; 2. az EBU ennek hiányában elveszi a jogot, s értékesíti azt. De nyilván akad harmadik verzió is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.