MDF-lista:az SZDSZ-szel és a belső ellenzékkel is küzdeni kell

Szerdán késő este szavazta meg az MDF fővárosi választmánya a budapesti választási együttműködésről szóló keretmegállapodást a Fórum és az SZDSZ között. A döntés szűk többséggel született meg - a 26 fős választmányi tag közül 14-en szavazták meg.

 A választmány sokáig határozatképtelen volt, mivel a pártvezetés belső ellenzékéhez tartozók távoztak az ülésről, de az utolsó pillanatokban megérkezett Csapody Miklós és Gilyen Magdolna. A választmányi ülésen részt vett Dávid Ibolya pártelnök és helyettese, Herényi Károly is - a kiszivárgott hírek szerint „kemény" szavakkal illették az MDF-SZDSZ-megállapodást ellenzőket.

- Ez egy keretmegállapodás első része, melyet még az MDF elnökségének és az országos választmánynak is szentesítenie kell - nyilatkozta lapunknak Lévai Zoltán. Az MDF budapesti elnöke részleteket nem árult el. Lapunk úgy értesült: a keretmegállapodás tartalmazza, hogy a budapesti 32 választókerületből 17-ben az SZDSZ állít képviselőjelöltet, 14-ben az MDF határozza meg a jelölt személyét, egy jelölt pedig független lesz. Forrásaink megerősítették: sem Bokros Lajos, sem Dávid Ibolya nem indul Budapesten egyéni körzetben, a Belvárosban várhatóan Debreczeni József közíró lesz Rogán Antal fideszes polgármester ellenfele. A keretmegállapodás a budapesti lista arányairól is rendelkezik; eszerint az MDF-listára kerülnek fel szabad demokrata politikusok. A listavezető konszenzusos személy, várhatóan Simonyi András lesz, noha a volt washingtoni nagykövet még nem nyilatkozott arról, hogy vállalná-e a felkérést. A második Lévai Zoltán lenne, a 3., 4. hely az SZDSZ-t illetné, míg az ötödik helyen a Lévai Zoltánhoz közel álló MDF-es politikus, Bárándi Zoltán szerepelne. Aztán a listán egyesével következnének az MDF-, illetve az SZDSZ-jelöltek.

Forrásaink azt is megerősítették, hogy országosan nem képezi le a fővárosi arányt az egyéni képviselőjelöltek delegálása. A 176 képviselőjelölt közül csak negyven-ötven lesz szabad demokrata.

Lévai Zoltánéknak nemcsak a szabad demokratákkal kell megküzdeniük, hanem fórumos ágálókkal is. Az MDF-választmány a Dávidék által tervezett MDF-SZDSZ-megállapodás megtorpedózására készült. A belső ellenzék nehezményezi, hogy a pártvezetés Budapesten „elárulta" az MDF-et. Szerintük ugyanis e megállapodással az SZDSZ az önkormányzati választásokon kiszorítja a fórumot Budapestről.

 

Dávid Ibolya
Dávid Ibolya
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.