Veres Jánost jelölte Bajnai Gordon EBRD-alelnöknek

Betartotta korábban tett ígéretét, s a londoni székhelyű EBRD egyik alelnökének ajánlotta Veres János volt pénzügyminisztert a kormányfő – értesült több megbízható forrásból is a Népszabadság. Veres esetleges megválasztása most már elsősorban a diplomáciai lobbin múlik, de érdemi esélyei vannak a posztra.

Már a Gyurcsány-kormány távozásakor, illetve a Bajnai-kabinet megalakulásakor kiszivárgott, hogy a pénzügyi tárca éléről távozni kénytelen Veres Jánosnak nemzetközi pozíciót ígértek, de ezt akkor hivatalosan nem erősítették meg. Mint arról korábban a Népszabadság több alkalommal is beszámolt: Veres János neve több poszt kapcsán is felmerült. Már a kormányfőcsere idején hallani lehetett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik alelnöki posztjáról, de az igazgatósági tanács egyik posztja is szóba került – ez utóbbit épp Andor László jelenlegi uniósbiztos-jelölt töltötte be a szervezetnél. Az EBRD igazgatósági tanácsába való delegálás a kormány hatásköre, vagyis semmi sem garantálja, hogy a tavaszi választások után hivatalba lépő új kabinet esetleg nem hívná haza rövid időn belül az oda küldött személyt. Ezért Veres inkább az EBRD alelnöki posztjára számíthatott, amit régiós alapon kap Magyarország, ráadásul nem kormányhatáskörben. Az EBRD-nek mindig van egy kelet-közép-európai alelnöke, az első Németh Miklós egykori kormányfő volt. A poszt elnyerése azonban így is kétesélyes – sok függ a diplomáciai lobbitól –, ezért Veres János neve az uniós biztosi poszt kapcsán is előtérbe került.

Emlékeztetőül: az MSZP korábban egy rangsort készített az uniósbiztos-jelöltekről, s ezt Veres vezette. A volt pénzügyminiszter listavezetői pozíciója kapcsán lapunknak korábban az MSZP felső vezetői közül többen is úgy fogalmaztak: a „pole pozíció” igazából csak egy már régóta kijáró gesztus Veresnek, Bajnai úgysem őt fogja választani. E pozíció viszont jelzésértékű, egyfajta „felülpozicionálás”, ami még jól jöhet az EBRD-vel való tárgyalásokon. Veres János a Népszabadság megkeresésére akkor úgy nyilatkozott: az uniós jelölés kapcsán világos helyzet alakult ki. „Bajnai Gordon több alkalommal is kijelentette, hogy az MSZP jelöltjét fogja biztosnak ajánlani. Az MSZP rangsort állított fel, vagyis a rangsor vezetőjét, engem javasolt. Minden olyan értelmezés, amely azt mondja, hogy mást is választhat a kormányfő, félrevezető, és nem az elnökség döntési szándékával megegyező”, fogalmazott. Tévedett. A kormányfő végül Andor Lászlót jelölte a brüsszeli pozícióra. Emlékezetes ugyanakkor az is, hogy Veres János korábban egy televíziós interjúban az EBRD-vel kapcsolatos, lapunkban megjelent hírekre úgy reagált: volt olyan beszélgetés, ahol „ezeket a dolgokat áttekintettük, de semmifajta relevanciája mindaddig nincs, ameddig ezek nem aktuálisak”.

A folyamat következő állomása Bajnai Gordon kormányfő nyilvános bejelentése volt. Amikor a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy Andor Lászlót jelöli uniós biztosnak, egyúttal bejelentette azt is, hogy „jelentős nemzetközi feladatra” fogja felkérni Veres Jánost. Bajnai közölte: konkrétumokat csak akkor fog mondani, ha „megnyílik” a pozíció. Az EBRD-vel kapcsolatos híreket ekkor nem kívánta kommentálni. A kormányfő egyúttal méltatta Veres szakmai teljesítményét és rátermettségét. Ehhez tartozik, hogy Veres pénzügyminiszteri eredményeit párton belül elismerik, mondván, a legnehezebb időszakban is helyt tudott állni, ezért (is) kijár neki a nemzetközi lehetőség. A volt tárcavezető jelenleg a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztosként is rálátással bír az EBRD-ben is fontos szerepet játszó területre, ráadásul tudatosan készül is a nemzetközi szerepvállalásra – lapunk írta meg például, hogy nemrégiben nyelvvizsgát is tett.

Az EBRD-alelnökökről a bank elnöke, Thomas Mirrow dönt. A Népszabadság információi szerint Mirrow és Bajnai már egyeztetett Veres lehetőségeiről, az EBRD első embere pedig informálisan jelezte: örülne egy magyar jelöltnek. Lapunk több forrásból is úgy tudja, hogy a magyar miniszterelnök azóta írásban is Veres Jánost ajánlotta az EBRD egyik alelnöki posztjára. Forrásaink szerint a jelölésnek komoly esélyei vannak, az ügyben azonban már a londoni székhelyű intézmény vezetősége a döntéshozó, a magyar diplomácia „csak” lobbizni tud. Lapunk úgy tudja: egy-két héten belül pont kerülhet az ügy végére. A kinevezés azonban még nem lefutott, sok múlik a következő időszak háttértárgyalásain is.

Szollár Domokos kormányszóvivő értesüléseinket nem kívánta kommentálni.

Bajnai Gordon és Veres János
Bajnai Gordon és Veres János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.