Váltás csak augusztus elsején

Az EBRD csaknem tizenkilenc éves története során negyedszer kerül sor az adminisztrációért felelős alelnök kinevezésére. A pozíciót elsőként Németh Miklós, a rendszerváltás előtti kormány feje töltötte be, őt 2001-es hazatérését követően a jelenlegi varsói főpolgármester, volt lengyel jegybankelnöknő, Hanna Gronkiewicz-Waltz váltotta, majd a bratislavai születésű korábbi szlovák pénzügyminiszter vette át a tisztséget. A 62 éves Brigita Schmögnerová felügyeli egyben a közbeszerzést és a bank környezetvédelmi részlegét is. Az alelnök asszony ez év augusztus 1-jével távozik a City-beli székházból.

A bank szóvivője korábban arról tájékoztatott, hogy az év elején születik meg a döntés az utódlásról. Bár ez nem része az EBRD alapszabályának, a hagyományoknak megfelelően ezúttal is az egyik célországból választják ki a humán erőforrásokért felelős alelnököt. A jelölés-kinevezés folyamata informális, az elnök, Thomas Mirow és a menedzsment más vezetői kikérték- kikérik a kelet-közép-európai országokat képviselő igazgatósági tagok véleményét, hogy hazájukból kit tartanának alkalmasnak, majd a „döntőbe jutott" szakembereket állásinterjúkra hívják.


Mindeddig úgy tűnt, egyforma képességű jelöltek esetén az EBRD 2008-ban kinevezett elnöke továbbra is a szebbik nemhez tartozó személyt látna szívesen az adminisztrációs vezető székében és adna esélyt olyan országból származó helyettesnek, amely eddig nem képviseltette magát a legfelső irányításban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.