Sláger az ételutalvány

A munkavállalók többségét hátrányosan érinti a cafeteria-rendszer átalakítása: az idén januárban életbe léptetett adóterheket sokan a dolgozókra hárítják, de van, ahol inkább megszüntették a béren kívüli juttatásokat.

„Van a városunkban több hentesüzlet is, ahol elfogadják a melegétel-utalványokat. Hónap végén, amikorra a fizetésünk már elfogyott, nagy könnyebbséget jelentett, hogy a jegyet még beválthattuk húsra, felvágottra”, meséli egy tanárnő a szolnoki piacon. Az asszony még nem tudta megmondani, hogy az idén mennyi étkezési jegyet kap havonta, erről a munkahelyén még tárgyalnak.

– A munkáltatók nagy része 2010-ben csökkentette a béren kívüli juttatások keretét – mondja Fata László, a Cafeteria NET vezető tanácsadója. Tapasztalatai szerint volt, aki ezt nyíltan megtette, másoknál a dolgozók felé „kommunikált” keret ugyanannyi maradt, de végül mégis a munkavállalók béréből vonják le a me legételutalvány után befizetendő adót. A Pécsi Tudományegyetem és a Cafeteria Plaza nemrégiben elvégzett vizsgálata is ezt erősíti: eszerint a cégek csaknem tíz százaléka megszünteti vagy drasztikusan csökkenti a béren kívüli juttatásokat, míg ötvenöt százalékuk a tavalyi szinten tartja ezt az összeget, az adóterheket pedig a dolgozókra hárítja. A szegedi Medikémia Zrt.-nél például az idén minden olyan támogatást megszüntettek, amely után 25 százaléknál több adót kell fizetni, s az igénybe vehető juttatások adóterheit a dolgozókra hárították. Így tesznek a Zalaegerszegen mintegy háromezer embert foglalkoztató Flextronicsnál is. Máshol csak az adóterhek egy részét „rakják” a dolgozókra: a Zala Volán Zrt.-nél például a melegétel-utalványra kirótt adóterhek felét fizetik az alkalmazottak.

Fata László cafeteria-tanácsadó szerint a „népszerűségi listát” idén a melegétel-utalvány vezeti. Ezt követi az üdülési csekk és az egészségpénztári hozzájárulás. Az internetelőfizetést inkább a többgyerekes családok veszik igénybe.

Van, ahol az idén egyáltalán nem kapnak utalványt a dolgozók, s a jövedelemkiesést nem pótolja béremelés. Ez főként a kisebb cégekre jellemző. Akadnak azonban olyan munkáltatók, amelyek dolgozóik érde kében hajlandók a többletterhek kifizetésére, és vannak más módszert alkalmazók is: a dunaújvárosi Hankookgyárban például nem változik az étkezési hozzájárulás mértéke, de a dél-koreai tulajdonban lévő gumiabroncsgyárban nem utalványokat kapnak a dolgozók, hanem műszakonként egyszer az üzem saját konyhájában készített ételt fogyaszthatnak. Az ISD Dunaferr Zrt.-nél idén dolgozónként havi 3700 forintról 4800 forintra emelkedik a melegétel-jegyek értéke, a többletköltségeket a cég fedezi.

Az utalványelfogadó helyek felemásan fogadták a cafeteria adóztatását. A debreceni Calico Jack Pub étterem vezetője közölte: náluk sokan fizetnek így a napi menüért, hiszen ezáltal olcsón megoldható a déli étkezés. Az egri Senator-házban viszont arról panasz kodtak, hogy csökkent a meleg ételutalvánnyal fizetők aránya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.