Mindmáig tart a döbbenet

A mohácsi bíróságon kedden megkezdődött a büntetőpere annak a rajztanárnak, akit az ügyészség azzal vádol, hogy tizenhat gyermekkorú tanítványa ellen követett el szemérem elleni bűncselekményt. A Duna-parti város lakóit megosztja az ügy.

Tavaly februárban a munkahelyén, a mohácsi Bordarics Téri Általános Iskolában vette őrizetbe a rendőrség B. Mihályt, az intézmény rajztanárát, a város megbecsült képzőművészét. A pedagógust a rendőrség azzal gyanúsította, hogy a rajzszakkörébe járó 7–12 éves diáklányok intim testrészeit simogatta. A vizsgálat során több száz tanút hallgattak meg, és ennek alapján az ügyészség folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettével, illetve megrontással vádolja a pedagógust. Kedden a mohácsi bíróságon megkezdődött B. Mihály pere. A vádirat szerint a 46 éves férfi 2006 szeptembere és 2009 januárja között tizenhat gyermekkorú lány sérelmére követte el az említett bűncselekményeket. A bíróság – a sértettek érdekében – zárttárgyalást rendelt el. A sértetteknek – hogy ne éljék át újra a bűncselekmény okozta traumát – nem kell megjelenniük a bíróságon, a nyomozás során tett vallomásukat olvassák fel a tárgyalóteremben.

B. Mihály nem érzi magát bűnösnek. Ügyvédje, Magyar György kiáll védence ártatlansága mellett. Az ügyvéd érdeklődésünkre úgy fogalmazott: B. Mihály egy extraklasszis művész és pedagógus, aki különlegesen bizalmas viszonyt alakított ki legrátermettebb növendékeivel, s aki ezen a körön kívül maradt, az irigykedve és gyanakvással reagált a mellőzésre. Az ügyvéd feltételezése szerint ez vezetett a feljelentéshez. Magyar hozzátette, hogy a sértettek be nem idézése nehéz helyzetbe hozza a védelmet, hisz nincs mód a vallomások „szétszedésére”. Az ügyvéd úgy próbálja bizonyítani védence ártatlanságát, hogy tanúkat idéz be a volt tanítványok közül, és ők beszélnek majd B. Mihály tanítási módszereiről.

A mohácsiakat megdöbbentette, amikor kitudódott, hogy a rendőrség mivel gyanúsítja B. Mihályt. Ez a döbbenet mindmáig tart. A Dunaparti kisvárosban húsz éven át rangnak számított a pedagógus szakkörébe járni, a tanítványok remekül szerepeltek a különböző versenyeken, a diákok közül sokan képző- vagy iparművész pályára léptek. B. Mihály egyik volt növendéke, aki tavaly diplomázott a Képzőművészeti Egyetemen, így beszélt a pedagógusról:

– A legmeghatározóbb tanárom volt. Úgy kommunikált velünk, hogy az a kívülállók számára néha talán félreérthető volt. A lányokat túlzott szeretettel övezte, térdére ültette. Én ezt szeretetnek és apáskodásnak éreztem. Ugyanakkor volt szülő, aki éppen ezért nem engedte a lányát a szakkörébe járni. Néhányaknak az is gyanús volt, hogy miért nincs Mihálynak családja. Az én időmben a lányok nem panaszkodtak arra, hogy Mihály fogdosta volna őket.

Eszter – aki csak a keresztnevét közölte, s negyedikes gimnazistaként képzőművész pályára készül – a következőket mondja:

– Nyolcéves koromtól tavaly januárig jártam Mihály szakkörébe. Csodás volt tőle tanulni. Én is ültem a térdén, és soha nem nyúlt hozzám félreérthetően. Ezt más lány sem mondta a környezetemben.

A kívülállókat megosztják az ügyről kiszivárgott információk.

– Az üzletembe járók közülsokan jól ismerik B. Mihályt, néhányuk gyereke is hozzá járt szakkörre. Ők elképzelhetetlennek tartják, hogy a tanár úr elkövetett volna szemérem elleni bűncselekményeket – állítja Horváth Ernőné, aki Mohács belvárosában használtruha-boltot üzemeltet.

Az egyik 35 éves mohácsi asszony viszont így elmélkedik:

– Ismerem Mihályt, és eleinte nem hittem el a történetet. Aztán beszéltem sértett gyerekek szüleivel, ők elég hitelesen mondták el, hogy Mihály mit tett a gyermekükkel. Ezek után elbizonytalanodtam. Nekem is van egy nyolcéves lányom, és az elképzelhetetlen számomra, hogy egy szülő nem valós okok alapján feljelentést tenne.

B. Mihály tizenegy hónapja előzetes letartóztatásban van. A férfi – mint azt nővérétől megtudtuk – vérzékenységtől és súlyos ízületi panaszoktól szenved, ezért a tököli rabkórházban tartják fogva. A nővér meg van győződve a férfi ártatlanságáról. Ha beigazolódik B. Mihály bűnössége, akkor öttől tizenöt évig terjedő börtön fenyegeti.

A pedagógust szemérem elleni bűncselekménnyel gyanúsítják
A pedagógust szemérem elleni bűncselekménnyel gyanúsítják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.