Csak gesztusra számíthatnak a bérletesek

Valamennyi BKV-s szakszervezet elfogadta a kollektív szerződést, így tegnap este visszavonták a sztrájkbejelentést. Késik viszont a döntés a bérletesek sztrájk miatti kompenzációjáról.

Tegnap késő éjjel megszületett a kollektív szerződés a BKV-nál: a szakszervezetek visszavonták a sztrájkbejelentést.

Nem döntöttek viszont tegnap a BKV vezetői értekezletén arról, miként kompenzálják a múlt heti hatnapos sztrájkért a bérleteseket. Az ügyben tovább egyeztetnek a fővárossal, döntés napokon belül várható – mondta Székelyné Pásztor Erzsébet kommuniká ciós igazgató.

Városházi információink szerint a pénzügyi számolgatásokon túl – egy nap kompenzáció mintegy ötvenmilliós pluszterhet jelentene a cégnek – a halasztásnak az is az oka, hogy jogilag kidolgozzák, a kompenzáció semmiképpen se valamiféle kártérítés legyen, nehogy ez precedenst és jogalapot teremtsen a jövőre nézve. A városházán arra is emlékeztettek, hogy a MÁV sem kompenzálta a vasutas sztrájkok után az utasait. Várhatóan a bérletek érvényességét hosszabbítják meg néhány nappal, de semmiképpen nem kártalanításként, hanem egyfajta gesztusként.

Megoszlik a jogászok véleménye arról, hogy a hatnapos munkabeszüntetés miatt jár-e ellentételezés az utasoknak az esetleges kárukért, és ha igen, tudnák-e igazukat sikerrel bizonyítani.

– „A sztrájk nem tekinthető vis maiornak, hiszen a BKV belső működéséből fakadó ok. Ha a munkabeszüntetés miatt az utast kár érte, és azt bizonyítani is tudja, akkor elvileg kérhet kártérítést. Más kérdés, hogy ennek gyakorlati bizonyítása meglehetősen nehézkes” – mondta lapunknak Balázs Péter ügyvéd. Hozzátette: a bérletet vásárló utasokkal a BKV tulajdonképpen szerződést köt, ha pedig sztrájk van, az e szerződésben foglalt kötelezettségét a BKV nem teljesíti, ezzel pedig kárt okozhat az utasnak. Az ügyvéd azt tartaná jó megoldásnak, ha ezekre az esetekre a kompenzáció mértékét és mikéntjét az utazási szabályzatban tisztázná a közlekedési vállalat.

– „Kártérítés jogellenes károkozás esetén jár, sztrájk esetén csak akkor, ha a munkabeszüntetés jogellenes” – mondta lapunknak Hegedűs László ügyvéd, hozzátéve, hogy egy esetleges kompenzáció „szép gesztus volna a BKV-tól, és az utasok is megérdemelnék”. Hangsúlyozta, hogy jogilag nincs indok a múlt heti hatnapos BKV-sztrájk miatt az utasok kártérítésére, hiszen a sztrájk egyébként vis maiornak minősül. Az ügyvéd jó elgondolásnak nevezte azt, hogy a bérletek érvényességét meghosszabbítsák néhány nappal.

Megszűnik a városházán az a Kormányzati Koordinációs Központ, amelyet Demszky Gábor főtanácsadója, Mesterházy Ernő üzletember javaslatára hoztak létre. A Hírszerző információi szerint ezzel vége a főváros szürke eminenciásának tartott tanácsadó befolyásának. Lapunk viszont úgy tudja, csak a szervezeti egységet olvasztották Demszky kabinetjébe, Mesterházy továbbra is tanácsadóként tevékenykedik.

Bérletpénztár
Bérletpénztár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.