MDF-SZDSZ: tágra zárt ajtók

Mára bebizonyosodott, hogy a liberális térfélen az SZDSZ az egyetlen tárgyalóképes politikai erő, szellemi, illetve infrastrukturális bázisa miatt. Épp ezért indultak tárgyalások, hogy megvizsgáljuk, létrehozható-e egy olyan választási együttműködés, ami a demokratikus közép munkanevet viselheti, s amelynek legfontosabb célja a Fidesz–Jobbik kétharmados parlamenti többség esélyének csökkentése, s az, hogy a széthulló MSZP kiábrándult szavazóinak is reális alternatívát nyújtson – mondta Retkes Attila, az SZDSZ elnöke, akit az MDF-fel való tárgyalásokról kérdeztünk.

Retkes szerint a „demokratikus közép” akár 10 százalékos eredményt is elérhet tavasszal, ennek jegyében tárgyalnak az MDF-fel, a Centrum Párttal, a Tisztelet Társaságával és más civil szervezetekkel. E tárgyalások szerinte messze nem jutottak el a megállapodás közelébe. E hét fő feladata annak véglegesítése, hogy a demokratikus közép létrehozásában érdekelt erők tudnak-e jó közös jelölteket találni a 176 egyéni választókörzetben, vagy külön indulnak. Az SZDSZ-nek a körzetek 90 százalékában van jelöltje, közülük számosan az önálló induláshoz ragaszkodnak, számos jelöltet pedig „jó szívvel tudnak ajánlani” a szövetség számára. A pártelnök elmondta: csak az egyéni körzetekről folytatott egyeztetések után nyitják meg a listák kérdését. Ugyanakkor az SZDSZ-nek nem célja saját identitását elveszíteni.

Pár nappal korábban Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke fogalmazott úgy, hogy az SZDSZ által kért feltételek elfogadhatatlanok, mert Budapesten azok teljesítésével megszűnne az MDF identitása. – Az MDF csak olyan szervezetekkel és pártokkal kíván az esetleges együttműködésről egyeztetni, amelyek felsorakoznak Bokros Lajos és programja mögé – reagált Retkes szavaira Dávid Ibolya. – Az MDF pontosan meghatározott feltételek szerint kezdett tárgyalásokba több különböző, az MDF-et megkereső civil szervezettel és párttal. A jelöltek az MDF önálló listáján indulnak – mondta a pártelnök.

Információnk szerint a fórumosok értetlenül fogadták az SZDSZ elnökének megnyilatkozását, mivel hírek szerint „evidens volt”, hogy a liberális politikusok az MDF-listán kapnak helyet, „de nem közös listáról lesz szó”. Azt pedig nem tudják értelmezni, hogy „hirtelen az SZDSZ elnöke is a nyitás politikáját hirdette meg”. A hét közepére el kell jutni a megállapodásig – mondják az MDF-esek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.