Nyomoznak Bábolna szocialista polgármestere ellen

Hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség egy „esetleg a hatáskörébe tartozó” bábolnai személy ellen – így tájékoztatták tudósítónkat az eljárásban illetékes hatóságnál. Bábolna polgármesteréről, Horváth Kláráról van szó, igaz, ő erről nem kapott értesítést.

Horváth Klára szocialista országgyűlési képviselő, Bábolna polgármestere ellen tavaly december közepén tett feljelentést Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója. Azt állította, hogy a település polgármestere 85 hektár állami tulajdonú földet a legalacsonyabb ajánlatot tevő IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Zrt.-nek adott bérbe. A Magosz vezetője szerint előkerült egy szerződés is, ami azt bizonyítja: Horváth Klára húszmillió forint magánkölcsönt vett fel az IKR vezérigazgatójától.

– Ez a kölcsönszerződés hamis, miatta már korábban feljelentést tettem a rendőrségen – mondja a bábolnai polgármester.

– Nem adtam kölcsön Horváth Klárának – erősíti meg Szaxon Attila, a bábolnai székhelyű IKR vezérigazgatója, majd hozzáteszi: – De ha adtam volna is, senkinek semmi köze nem lenne hozzá. Egyébként azt is hallottam már, hogy állítólag tízmillió forint kamatot kértem az állítólagos személyi hitelért. Egy szó sem igaz belőle.

– Miért kellett egyáltalánbérbe adni 85 hektár állami földet? – kérdezem Horváth Klárát.

– Az önkormányzat belterületével határos olyan földekről van szó, amelyek a település szempontjából fontosak, a későbbiekben például új utcákat lehet nyitni a környezetükben – válaszolja. – Ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy a fejlesztések megkezdéséig művelésre adja bérbe.

– A tulajdonos, a vagyonkezelő tudta nélkül?

– Ez is hazugság. Hivatalosan, levélben kértem a vagyonkezelő hozzájárulását.

– Tehát ők beleegyeztek abérbeadásba?

– Október óta nem válaszoltak semmit.

– Önök ennek ellenére megkötötték a szerződést? – képedek el.

– A megállapodás csak akkor lép hatályba, ha a vagyonkezelő áldását adja rá. Jelenleg tehát az a szerződés nem is létezik, ami miatt följelentettek – magyarázza a polgármester.

Azt tudakolom tőle, hogyan sikerült több pályázó közül kiválasztani a legkevesebbet ígérőt.

– Tudja mennyi pénzről vanszó? – kérdez vissza, de már mondja is a választ. – A legtöbbet ajánló pályázó 51 ezer 18 forintot jelölt meg hektáronként, az IKR pedig 30 ezret. Éves szinten mintegy 1 millió 700 ezer forint a különbség, miközben az IKR hat-hétmillió forinttal támogatja az önkormányzatot minden esztendőben.

– Tavaly még egy traktort isvettünk a településnek – példázza Szaxon Attila, milyen előnyöket élvez jelenlétükből Bábolna.

– A bérleti díj csak az egyikszempont volt a bérleti pályázat megítélésénél – hangsúlyozza a polgármester.

– Tudja mennyire kell nekünk az a bérelt föld? – háborog Szaxon Attila. – Annyira, mint hátunkra a púp. 18 ezer hektáron gazdálkodunk szerte az országban, ahhoz képest mi az a 85 hektár? Ráadásul Magyarországon a föld hasznát az érte felvehető uniós támogatás adja. Erre a bérelt földre viszont uniós támogatás egyáltalán nem jár. Magyarul: ha igen ügyesek vagyunk, akkor a 85 hektár megmunkálását kihozzuk nullszaldósra, de az is lehet, hogy bukunk rajta.

– Ha ennyire rossz üzlet, miért pályáztak rá? – faggatom.

– Ha megfordult volna a fejemben, hogy ennyi mocskot szórnak ránk, hagytam volna az egészet a fenébe. Akkor logikusnak tűnt, hogy egy helyben gazdálkodó nagy cég végezze el ezt a munkát. Mondtam a munkatársaimnak, 30 ezer forintnál nem adunk többet érte hektáronként, így is kockázatos belevágnunk. Most már látom, hibát követtem el. De akár holnap szívesen átadom bárkinek, aki vállalja a művelését. Nem ér annyit, hogy ok nélkül meghurcoljanak bennünket érte.

A Központi Nyomozó Főügyészség elrendelte a nyomo zást. A hivatalos tájékoztatásban nem nevezték meg Bábolna polgármesterét, de a szövegkörnyezetből nyilvánvaló, hogy róla van szó. Horváth Klára még nem kapott hivatalos értesítést az eljárásról.

Országgyűlési képviselőként őt egyébként is védi a mentelmi joga.

Hétfőn megkerestük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. illetékeseit a levélváltás elmaradása ügyében, de kérdésünkre nem kaptunk választ.

Az ügyészség elrendelte a nyomozást
Az ügyészség elrendelte a nyomozást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.