Bezárhat a kulcsi magánklinika

Aláírásgyűjtés indult a kulcsi magánklinika megmentéséért. A főtulajdonos építési vállalkozó azt mondja: ha nyárig nem változik az egészségügy finanszírozása, lehúzza rolót.

– A havi hárommillió forint mársok! Ennyit hosszú távon nem tudok, de nem is akarok a saját zsebemből pótolni a veszteségek finanszírozására – mondja Kiss Csaba, a kulcsi kistérségi egészségügyi központ tulajdonosa.

Az orvosok a legmodernebb eszközökkel dolgoznak
Az orvosok a legmodernebb eszközökkel dolgoznak

A Fejér megyei Kulcson és a környező településeken élők feszült figyelemmel várják, miként dönt a magánklinika – a Napfény 2001 Nonprofit Kft. – sorsáról az intézmény tulajdonosa. Az utóbbi 13 évben megszokták, sőt megkedvelték a kulcsi kistérségi egészségügyi központot, az ország egyik legmodernebb szakrendelőjét. Van miért aggódniuk a pácienseknek: az intézmény az év végén bezárhatja a kapuit.

Pedig a vállalkozás sikertörténetnek indult. A tősgyökeres kulcsi Kiss Csaba nem tipikus egészségügyi befektető, eredeti végzettsége géplakatos. Már a hetvenes évek közepétől vállalkozónak számított, maszekként is több lábon állt: szennyvízszippantósként és autószerelőként kereste a kenyerét. A rendszerváltozás után több céget is alapított, főként építési és mezőgazdasági vállalkozóként tevékenykedett. Az egészségügybe véletlenül csöppent.

– Amikor 1997-ben, az elsőgyermekem születésekor alaposabban megismerhettem, hogy milyen állapotok uralkodnak a dunaújvárosi kórházban, arra gondoltam: ezt biztosan lehet magasabb színvonalon is csinálni – mondja. – Saját tőkéből, néhány hónap alatt megépítettem a kulcsi magánklinikát. Eredetileg azt terveztem, hogy kizárólag fizetős szolgáltatásokat nyújtok a kilencféle járóbeteg-szakrendelésen, plusz egy kisebb plasztikai sebészeten.

A nőgyógyászati, a sebészeti, az fül-orr-gégészeti és a bőrgyógyászati szakrendelések jól is teljesítettek, ám a többi szakterületen az emberek inkább az ingyenes kórházi szakrendeléseket választották. A magánklinika az első két évében veszteségesen működött. 2000-ben, amikor a dunaújvárosi kórház a kulcsi intézmény javára lemondott Kulcs, Rácalmás, Adony és Iváncsa kötelező ellátásáról, Kissék szerződést köthettek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral a területen élő 12 ezer ember járóbeteg-szakellátására.

– Amint ingyenessé váltak akörnyéken élők számára a szolgáltatásaink, azonnal megnőtt a forgalmunk – tájékoztat Vékony Erzsébet, a Napfény 2001 Kft. ügyvezetője. – Éveken át nyereségesen üzemelt a szakrendelő, az egész adonyi kistérségből hozzánk jártak a páciensek.

Kiss Csaba szerint a helyzet 2004-től, a teljesítményvolumen-korlát bevezetése, majd többszöri szigorítása óta folyamatosan romlik. A finanszírozás változása miatt a kulcsi intézmény ma már kapacitásának csak a töredékét képes kihasználni. Volt olyan időszak, amikor évente 23-24 ezer beteget láttak el Kulcson, tavaly ez a szám nem érte el a tízezret.

A működtetés költségein már nincs mit faragni, a csökkentett betegforgalom miatt a magánklinika évek óta veszteséges. Csak azért képes működni, mert Kiss más vállalkozásaiból kivett osztalékait tagi kölcsönként időről időre beteszi a kasszába. Ez az összeg már eléri a havi hárommillió forintot.

– Ez így nem mehet tovább –mondja a tulajdonos. – Abszurd a helyzet, hiszen ha engednék, hogy annyit dolgozzunk, amenynyit kapacitásaink ténylegesen lehetővé tesznek, bőven nyereségesek lehetnénk. Már csak arra várok, hátha egy új kormány megváltoztatja az egészségügyi finanszírozást. Enélkül nyáron felmondom az OEP-pel kötött szerződést, és az év végén bezárom az intézményt.

A kulcsiak és a környező településeken élők aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy tiltakozzanak a kistérségi egészségügyi központ esetleges megszűnése ellen. Az általunk megkérdezettek főként azért aggódnak, mert akkor ismét a városi kórházba kellene jár niuk, miközben az elmúlt években hozzászoktak ahhoz, hogy Kulcson gyakorlatilag nem kell várakozni egy-egy szakrendelésre, nincs zsúfoltság, ráadásul a rendelőkben az orvosok a legmodernebb eszközökkel dolgozhatnak.

Kiss Csaba ugyan megtisztelőnek tartja, hogy az emberek aláírásokat gyűjtenek az intézmény megmentéséért, de döntését nem ez fogja befolyásolni.

– Az elmúlt 13 évben a nyolchivatalban lévő egészségügyi miniszter közül öt személyesen is megfordult a kulcsi klinikán – mondja Kiss Csaba. – Mindannyian elragadtatással beszéltek az intézményről, hangsúlyozva, hogy sok hasonló színvonalú kistérségi egészségügyi központra lenne szükség az országban. Én a mai napig így gondolom, éppen ezért fájna annyira, ha mégis le kellene húznom a rolót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.