Moratórium a kormányzati döntésekre

A választások előtti négy-hat hétben már nem hoz fontosabb, a személyi ügyekkel, az állami vagyon átruházásával, illetve a támogatási szerződésekkel kapcsolatos döntéseket a kormány – így határozott tegnap a kabinet.

A moratórium értelmében március elseje után az új kormány megalakulásáig nem lehet új vezetőket kinevezni sem a minisztériumoknál, sem a központi államigazgatási szerveknél, sem azok helyi intézményeinél. Április elsejétől az uniós pályázatok bírálóbizottságai nem tehetnek javaslatot projektek támogatására, s mostantól a választásokig csak olyan közbeszerzési eljárás írható ki, amelynek eredményéről a következő kormány kinevezése után döntenek. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint a kormány döntése „cinikus átverés”.

A Fidesz régóta bírálja a Bajnai-kormányt, többször kijelentette, hogy ez átmeneti kabinet, amely így hosszú távú intézkedéseket ne is hozzon. Az Orbán Viktor vezette kabinet ugyanakkor igen aktív volt még az átmeneti időszakban. 2002 májusában például még hetven főtisztviselőt neveztek ki a közigazgatásban, az elveszített választások után – pár nappal a formális kormányváltás előtt – a kancellária új igazgatót nevezett ki a Millenáris Kht. élére, az oktatási tárca pedig még gyorsan a Magyar UNESCO-bizottság elnökévé tette Hámori Józsefet, a Fidesz-kormány korábbi kulturális miniszterét.

A 2002-es választások előtti hónapokban az Orbán-kormány által preferált cégek, a Vegyépszer és a Betonút is jól járt: a választási évben csak márciust követően 126 milliárd forintos útépítési megbízást kaptak. Ami az Orbán-kabinet utolsó kötelezettségvállalásait illeti, működésének utolsó pillanatában 4,3 milliárdos kötelezettséget vállaltak három tételben: 2 milliárd költségvetési támogatás a Duna TV-nek, 1,7 milliárdos átcsoportosítás a 2012-es olimpiai játékok megrendezésére, illetve 600 millió forintos kezességvállalás a debreceni sportcsarnok építésére. Négy nappal a választás előtt döntöttek a több tízmilliárdos honvédségi rádiótender győzteséről, de alig pár nappal az új kormány hivatalba lépése előtt vállaltak 14 milliárdos garan ciát a közszolgálati tévé és rádió hitelfelvételeire is. Az Orbán-kabinet utolsó kormányülésén döntötték el, hogy Felsőmocsolád százmilliós támogatást kap egy saját sportcsarnok megépítésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.