Nagy apparátus nyomoz kis ügyekben

A kis értékű lopások – ha például valakinek megdézsmálják a kiskertjét, ellopják a fűnyíróját, netán a ház körül nevelt baromfiállományból tüntetnek el néhányat – a károsultak számára nem jelentéktelenek. A húszezer forintos értékhatár alatti ügyekben nem nyomozott a rendőrség. A helyzet most megváltozott.

Januártól jelentős változás lépett életbe a húszezer forintos értékhatár alatti vagyon elleni szabálysértések kivizsgálásában. Eddig az ilyen ügyekben a helyi jegyzők jártak el, de miután nincs nyomozati hatáskörük, nem volt módjuk felkutatni a tettest, így a bejelentések jelentős részét – ismeretlen tettesre hivatkozva – eredménytelenül zárták le. Holott a kis értékű lopáskárok a károsultak számára nem jelentéktelenek: falvakban többnyire termény- és fatolvajlások, nagyobb városokban pedig bolti lopásokról van szó.

A tetteseket bátorította, hogy kis értékű ügyekben nem nyomozott a rendőrség. A törvénymódosítás szerint a jegyzői hivatal továbbra is szabálysértési hatóság marad, de a húszezer forint alatti ügyekben a károsultak bejelentést tehetnek a rendőrségen is. A rendőrségnek kötelező megvizsgálnia, hogy az ügyben van-e azonnal végrehajtandó nyomozati cselekmény – tanúk kikérdezése, nyomrögzítés, házkutatás –, amely segítheti a tettes kézre kerítését.

A rendőrség csak ezután teheti át az ügy iratait a jegyzőhöz a szabálysértési eljárás lefolytatására. Szigorítás, hogy sorozatos elkövetők esetében az ügyek összeadódnak, így a tettesek már bűncselekmény miatt állnak bíróság elé. Visszaesők esetén nem a jegyző jár el, a büntetőeljárást a rendőrség folytatja le. Sipos Lajos, Sarkad jegyzője úgy fogalmazott: a rendőrség remélhetőleg olyan ügyeket is konzekvensen felderít majd, amelyekben eddig gyanúsítottat sem tudtak megnevezni.

Habár a változásokból arra lehetne következtetni, hogy a jegyzők munkaterhe csökken, a megkérdezett hivatalvezetők nem gondolják, hogy kevesebb munkájuk lesz. Ezt a véleményt erősítette meg Gulyás Tünde, a debreceni polgármesteri hivatal igazgatási osztályvezetője, aki azt mondta: Debrecenben eddig évente 3600 ilyen esetben jártak el, de szerinte ezek után sem lesz kevesebb a hivatal munkája, hiszen a jegyző továbbra is szabálysértési hatóság marad.

Hasonlóan véli Nagy András Botond, Sárkeresztúr jegyzője, aki örül ugyan a januártól érvényes változásnak, ugyanakkor szerinte a település polgármesteri hivatalának munkáját nem csökkenti a kis értékű lopások felderítésének rendőrségi átvétele. Évente nagyjából kétszáz szabálysértési ügyet vizsgálnak ki, ám ezeknek csak 15-20 százaléka lopás, a legtöbb közigazgatási, valamint építéshatósági eljárás.

A főként mezőgazdaságból élő Heves megyei Detken tavaly nyolc-tíz esetben kellett szabálysértési eljárást indítani Hevér Lászlóné jegyzőnek, közülük két-három volt lopás vagy rongálás, inkább igazgatási ügyek terhelték a hivatalt. Halmajugrán viszont, ahol a szociális helyzet sokkal roszszabb, Pusztai Attila jegyző nyolcvan-kilencven szabálysértési ügyben döntött. Ennek fele lopással vagy rongálással okozott kár volt.

Borsod megyei jegyzők egy másik problémára hívták fel a figyelmet. Úgy vélik, mivel a jegyzők hatáskörébe került az erdőés mezőrendészeti eljárások lefolytatása, a nagy mezőgazdasági területekkel és erdőségekkel rendelkező vidékeken sok munkát adnak majd ezek az ügyek.

A rendőrség nagyobb terhelésre számít

Az általunk megkérdezett rendőrkapitányságokon azt mondták: a rendőrség nagyobb terhelésre számít, de fölkészült a januárban életbe lépett változásokra. Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy vélte: több munkát rónak majd a rendőrökre a tulajdon elleni szabálysértésekkel kapcsolatos intézkedések, de 2009-ben a megyében megerősítették az ilyen jellegű feladatokat végző közterületi állományt.

Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pedig azt közölte: belső átcsoportosításokkal készültek a várhatóan emelkedő ügyszámra. Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: ők nem alkalmaznak több rendőrt, s nem csoportosítanak át feladatokat, hanem az eddiginél alaposabb adatfelvétellel és tanúmeghallgatásokkal dolgoznak az ilyen ügyekben.

Auer György, a Sarkadi Rendőrkapitányság vezetője pedig úgy látja: az új rend nem jelent nagy változást, mert a kisebb lopási ügyekben eddig is végeztek adatgyűjtést az elkövetők kilétének felderítésére. R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pedig csak annyit mondott: egyelőre nem tudják, hogy mekkora pluszterhelést jelent majd a számukra a húszezer forint alatti értékre elkövetett lopások felderítése.

A falopás miatt már a rendőrségnek kell nyomoznia
A falopás miatt már a rendőrségnek kell nyomoznia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.