Az EU-nál panaszkodik Körmend a kastélyfelújítás késése miatt

Az EU panaszbizottságához fordult Körmend polgármestere, mert a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács nem szavazta meg a körmendi Batthyány-kastély felújításához szükséges 1,8 milliárd forintos támogatást.

A barokk stílusú kastély felújításához több tízmilliárd forintra lenne szükség. Hasznosítására előbb egy magáncég vállalkozott, majd a helyi önkormányzat kapta meg kezelői jogot, s a város készített egy megvalósíthatósági tanulmányt.

A tervek szerint felújítanák az északi kaput és a hozzá kapcsolódó épületszárnyat. Konferenciatermet, majd termálvízre alapozott szállodát terveznek a délnyugati szárnyban. A projekt összköltsége 2,5 milliárdba kerül, a körmendiek önrésze 350 forint millió lenne.

Tompa László, a fejlesztési tanács körmendi tagja azt feltételezi, hogy a projekt elutasítása mögött zalai és győri fideszes vezetők állnak, akik megegyeztek: saját projektjeikre szavaznak. Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés fideszes elnöke szerint akkor lenne tisztességes a döntés, ha mindhárom megyéből egy-egy projekt kedvezményezett lehet.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés fideszes elnöke szerint a tanács zalai MSZP-s delegáltjai sem szavazták meg a projektet. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés fideszes elnöke azt állítja: szakmai vélemények alapján döntött a testület úgy, hogy a fertőrákosi barlangszínház, a fertődi Esterházy-kastély és a keszthelyi Festetich-kastély felújítását támogatja.

Balogh József, a fejlesztési tanács MSZP-s elnöke elmondta: a körmendi kastélyprojektet már negyedszer nyújtották be, de szakértők a koncepció megváltoztatását kérték, mert nem értették: az értéknövelő fejlesztést miért nem az épület felújításával, turisztikai fejlesztésével kezdik. Hosszabb távon nem ellenzik a körmendiek erőfeszítéseit, de rangsorolni kellett, mert a négy projekt összköltsége 1,5 milliárddal meghaladja a rendelkezésre álló keretet.

Bebes István, Körmend fideszes polgármestere azt mondta: azért fordultak az unió panaszbizottságához, hogy mértékadó véleményével segítse a kastélyprojekt megvalósulását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.