Nincs egyezség a BKV-nál: kedden indulhat a sztrájk

Szinte biztosra vehető, hogy kedden nulla órától sztrájk lesz a BKV-nál tizennégy szakszervezet szervezésében. Tegnap ugyanis többórás egyeztetésen sem sikerült tető alá hozniuk a megállapodást az új kollektív szerződésről a menedzsment és a szakszervezetek képviselőinek.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője arra a kérdésünkre, hogy a főleg a budapesti autóbuszés metróközlekedésben tervezett munkabeszüntetés hogyan érinti az utasokat, azt mondta: ez változhat annak függvényében, hogy a még elégséges szolgáltatásról ma reggel folytatódó tárgyalás milyen eredménnyel zárul. A sztrájk előtti utolsó egyeztetésen a kollektív szerződésről is megpróbálják még közelíteni a bemerevedett álláspontokat.

A tegnapi egyeztetésen egyébként a közlekedési vállalat vezetői és a szakszervezetek is több kompromisszumos ajánlatot tettek, de végül mégsem sikerült megállapodniuk. Nemes Gábor úgy fogalmazott: a BKV, ha akarta volna, már el tudta volna kerülni a sztrájkot. Igaz, a dolgozók képviselői világossá tették: nem mondanak le a karácsony előtt megszokott 45 ezer forintos „pulykapénzről”, s ragaszkodnak a cég által fizetett nyugdíjés egészségbiztosítási hozzájáruláshoz is.

Nem szorosan idetartozó hír, hogy a hét végén különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt előzetes letartóztatásba helyezte Szalainé Szilágyi Eleonórát, a BKV volt humánpolitikai igazgatóját a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett. Mint arról lapunk is beszámolt: Szalainét szerdán vette őrizetbe a rendőrség különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával több mint 86 millió forintos végkielégítése miatt. A Fővárosi Főügyészség pénteken kezdeményezte a volt BKV-s igazgató előzetes letartóztatásba helyezését. A Fővárosi Bíróság közleménye szerint az előzetes letartóztatás harminc napra szól.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője nyilatkozik
Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője nyilatkozik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.