Durrdefekt a senki földjén

Mit csinál az ember, ha szombaton este defektet kap Romániában egy kivilágítatlan közúton, és ott áll tanácstalanul a jeges szélben, több kilométerre az első lakott településtől? Kétségbeesik amikor ráeszmél, hogy soha életében nem cserélt még az autóján kereket, sőt azt sem tudja, hogy van-e a járműben pótkerék, emelő és csavarkulcs.

Három barátommal és velem ezt történt: ott álltunk a teljesen lapos jobb első kerék mellett a román 19-es úton, Nagyváradtól északra, pár kilométerre Biharfélegyháza falutól. Aztán átnéztük az autóm csomagtartóját, és a szőnyeg alatt találtunk egy korábban soha nem használt pótkereket, sőt egy emelőt és kulcsot is. A mobiltelefonjaink fényénél fél óra alatt kicseréltük a kereket, s megdöbbenve láttuk, hogy az – lapos. Pumpa meg nincsen. Egyik barátomnak eszébe jutott Nagyváradról az ottani magyar diákszövetség elnöke, a Sanyi, s fölhívta azzal a céllal, hogy huszonhat kilométer távolságból kérjen tőle egy pumpát.

– Maradjatok ott, tíz percen belül ott lesz egy jó emberünk – mondta Sanyi. Tíz perc múlva megállt mellettünk egy autó, kiszállt belőle a közeli Biharfélegyháza magyar polgármestere, Zoltán, s azt mondta:

– Szevasztok, fiúk, hoztam nektek egy pumpát.

Az öröm korai volt, mert kiderült, hogy a soha nem használt pótkerék olyannyira elöregedett, hogy lehetetlen bele levegőt fújni. Zoltán azonban nem jött zavarba.

– Annak a pótkeréknek már úgyis mindegy – mondta –, guruljatok be Biharfélegyházára, álljatok oda a hivatal elé, én meg odaadom nektek a kocsimat, azzal menjetek be Váradra egy nonstop gumishoz, csináltassátok meg a kereket.

Ettől meg én jöttem zavarba: előttünk áll egy ismeretlen, aki a számára teljesen idegen embereknek odaadja a kocsiját. Elautóztunk Váradra, s kiderült, hogy az éjjel is nyitva tartó gumiszerviz éppen ezen a szombat estén döntött a pihenés mellett. Mit lehet csinálni? Sanyi, a diákszövetségi elnök riasztotta az egyik munkatársát, Félixet, aki fél órán belül megérkezett, majd további másfél órán keresztül próbált az ismerőseitől egy kölcsönpótkereket szerezni. Akkor már este tíz óra is elmúlt, de azért sikerült neki.

Nagy diadallal autóztunk viszsza Biharfélegyházára a kölcsönkerékkel, amiről aztán kiderült: hajszálnyival kisebb a megfelelőnél. S miután késő éjszaka volt már, a polgármester fölajánlotta, hogy menjünk vissza a kocsijával Váradra, aludjunk meg ott, majd másnap reggel csináltassuk meg a pótkereket egy gumisnál. Így is történt – volna, ha Sanyi és Félix nem annyira lelkiismeretes. Vasárnap reggel ugyanis helyettünk ők kerestek és találtak Nagyváradon nyitva tartó gumiszervizt. Mire a szállodában megreggeliztünk, megérkeztek a megjavított pótkerékkel a megmentőink. Sőt Félix még vissza is autózott velünk Biharfélegyházára, mondván, neki gyakorlata van a kerékcserében, szívesen elvégzi helyettünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.