A Városháza Cannes-ba megy

Várhatóan márciusra kap építési engedélyt az új városháza épületegyüttese. Ezt követően írják ki a beruházói tendert. A főváros még az önkormányzati választások előtt megkötné a koncessziós szerződést a befektetővel.

A Városháza Cannes­ba megy. Pontosabban csak a tervei. A Fővárosi Önkormányzat ugyanis a befektetői körökben nem csupán a filmfesztiváljáról híres dél­francia városban próbál beruházót találni több milliárd forintos projektjéhez. Budapest nem először vesz részt a nagy presztízsű nemzetközi ingatlanvásáron (MIPIM), a Városháza­projektet is bemutatták már egyszer, ám a tavalyi repertoárból kimaradt. A városvezetés az idén viszont elérkezettnek látja az időt a megmérettetésre. A Városháza Fórum tervei ugyanis szeptember végére elkészültek, jelenleg a hatósági engedélyezési eljárás folyik.

Beleznay Éva, Budapest főépítésze nem számít semmiféle bonyodalomra. – A Fővárosi Önkormányzat kiemelt fejlesztések bizottsága a tervezői szerződés aláírásakor szakértői testületet hozott létre, amely állandó kapcsolatban állt a tervezőirodával, így már menet közben megbeszélték a felmerült kérdéseket. Folyamatos párbeszédet folytattak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal és a kerületi főépítésszel is, így a jelenlegi engedélyezési eljárás során aligha merülhetnek fel súlyos kifogások. Ám a projekt nagysága és bonyolultsága miatt így is csak a tél végére szerezhető be az összes szükséges engedély – mondja.

Éppen időben a márciusi szakvásárhoz, amelytől a nemzetközi befektetői érdeklődés felkeltését várják a városvezetők. Szükség is lesz rá. A főváros teljes egészében magánforrásból valósítaná meg a százhúszezer négyzetméteres többfunkciós épületegyüttest. Merész elképzelés így, válság idején.

– Különleges megbízatásokra mindig akad jelentkező – véli Beleznay Éva, aki arról biztosította lapunkat, hogy évek óta folyamatos a befektetői érdeklődés a projekt iránt, de eddig, tervek híján, csak célokról beszélhettek a beruházókkal. Most már konkrétumokról is szó eshet.

Ideje. A Városháza Fórum gondolata immáron tíz éve foglalkoztatja a városvezetőket, ám a tervpályázatot csak 2008­ban írták ki. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester­helyettes akkor 2011­es átadást vízio nált. Ám ehhez már tavaly ki kellett volna írni a közbeszerési tendert. A csúszás egyik oka a tervezői szerződés késlekedése. A tervpályázaton diadalmaskodó Erick van Egeraat holland építész irodája ugyanis időközben csődbe ment, s ez óvatosságra intette a fővárost. A holland építész végül új irodát nyitott Budapesten, így júniusban megköthették a 416 millió forint értékű tervezői szerződést, amelynek értelmében rohamtempóban készültek a tervlapok. Szep temberre le is szállították, a főváros ennek birtokában azonnal megkezdte a környezetvédelmi hatósági eljárást, decemberben pedig benyújtotta az építési engedélykérelmet is. A hatvannapos elbírálási határidő miatt legfeljebb márciusban írhatják ki a közbeszerzési tendert. De nem bánják. Az időközben 65 méteres toronnyal kiegészített komplexum megvalósítására ugyanis csak egy széles pénzügyi alapokkal rendelkező befektetői csoport képes. (Vonzóbbá teheti a projektet az uniós forrásból éppen most zajló Budapest Szíve program, amely jelentősen növeli a környék minőségét és presztízsét.) Ám ezen körök figyelmének felkeltése idő és alkalom kérdése. Ez lenne a MIPIM. Csakhogy közben országgyűlési választások lesznek Magyarországon. Az idő szorításában vergődő főváros tehát nem várhat tovább. Ha még az önkormányzati választások előtt sikerül szerződést kötni a befektetővel, akkor talán megvalósulhat a projekt. (A jelenlegi határidő 2013.) Ha nem, akkor legfeljebb a politika világában meglehetősen törékenynek számító projektindító konszenzusban bízhatnak a Városháza Fórum hívei.

A Városháza Fórum látványterve
A Városháza Fórum látványterve
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.