Munkában a kontrollcsoport

Két buszsofőrt elbocsátott tegnap a BKV, miután a frissen munkába állt szuperkontrollcsoport megállapította: akadályozták az autóbuszok forgalomba állítását. A közlekedési vállalat tájékoztatása szerint hajnalban 212, majd a reggeli javítások után már csak 150 autóbusz nem állt forgalomba. Alig kevesebb, mint egy nappal korábban.

Érik az „igazi” sztrájk a BKV-nál: a cég menedzsmentje és a szakszervezetek tegnapi egyeztetése is eredménytelen volt. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője szerint elkerülhetetlennek látszik a jövő keddre meghirdetett munkabeszüntetés a közlekedési vállalatnál, nem számítanak megállapodásra a kollektív szerződésről. Tegnap egyébként újabb tömörülés, a metróvezetők szakszervezete is csatlakozott a sztrájkkészültségben lévőkhöz, ezzel már tizenháromra nőtt az érintett tömörülések száma.

A sztrájkhelyzet miatti feszültséget tovább szítja, hogy a hétfő hajnaltól tartó munkalassítás – a BKV vezetése szerint: illegális sztrájk – miatt a közlekedési vállalatnál szuperkontrollcsoportot állítottak fel, amely megvizsgálja a hibásnak jelzett járműveket. Ezt a szakszervezetek a dolgozók megfélemlítésének értékelik.

Tegnap két buszvezetőt el is bocsátottak azzal az indokkal, hogy a sofőrök későn jelezték a hibát, ami miatt nem tudtak elindulni a forgalomba. Nemes Gábor szerint az azonnali felmondás jogszerűtlen volt, ugyanis a kollektív szerződés december 31-i megszűnése óta semmilyen rendelkezés nem írja elő, hogy a hibát mikor kell jelezni. Az érdekvédő lapunknak elmondta: bírósághoz fordulnak a kirúgott dolgozók ügyében, s minden jogi és anyagi segítséget megadnak az elbocsátottaknak. Nemes szerint a kontrollcsoport is több járművet visszairányított, amelyeket egyébként a műszakiak kiengedtek volna a forgalomba.

Az tény, hogy tegnap is fennakadások voltak a fővárosi buszközlekedésben. Igaz, az előző napinál valamivel kevesebb autóbusz maradt bent meghibásodás miatt a garázsokban: 270 helyett 212, a reggeli javítások után pedig már „csak” 150 jármű nem szállította az utasokat a naponta futó, átlagosan 1200-1300 autóbuszból.

Ellenőrzik a járműveket a kelenföldi buszgarázsban
Ellenőrzik a járműveket a kelenföldi buszgarázsban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.