Megmarad a krízisalap, bezár a számlajáték

Folytatódik a kríziskezelő program – erre tett ígéretet Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP kormányfőjelöltjének. A krízisalapból eddig több mint nyolcvanezren igényeltek támogatást, hárommilliárdot már kifizettek. A Népszabadság úgy tudja: a számlás kormányzati játék szép csendben véget ér.

A krízisprogram folytatását kérte a miniszterelnöktől Mesterházy Attila, az MSZP kormányfőjelöltje. A kormánypárti politikus tegnap azt közölte: Bajnai Gordon ígéretet tett a program folytatására. A kormány még tavaly júniusban döntött a kríziskezelő program részleteiről, amelynek értelmében tavaly augusztus elsejétől egyszeri, minimum húszezer, maximum ötvenezer – különös méltánylást igénylő esetben akár százezer – forintos vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a válság miatt nehéz helyzetbe került családok. A kabinet egyszer már meghosszabbította a programot, az eredetileg tervezett november végi időpont helyett legutóbb január 15-ig tolták ki a befizetések és 31-ig az igénylések határidejét. Tavaly novemberben új jogcímmel is bővült a program: ötvenezer forintos támogatást igényelhet az, akinek a háztartásában nem vehető igénybe semmilyen fűtési célú vezetékes energiaforrás, azaz áram vagy gáz.

A Népszabadság információi szerint 2010. január 5-ig országosan összesen több mint nyolcvannégyezer kérelem érkezett be a regionális nyugdíj-biztosítási igazgatóságokhoz, ezek közül több mint hetvenhatezret elbíráltak. Úgy tudjuk, január elejéig már 3,1 milliárd forintot kifizettek az érintetteknek, a megítélt támogatás átlagosan negyven-negyvenegyezer forint volt. Különös méltánylást érdemlő kérelem eddig háromezer-egyszáz volt, ezekben az esetekben ötven-százezer forint volt a támogatás. A gázvagy áramszolgáltatás kikapcsolása miatti rendkívüli támogatást eddig kétszázhuszonhat esetben fizették ki. A legtöbb kérelmet az ország észak-alföldi régiójában adták be, a legkevesebbet a Nyugat-Dunántúlon, ez utóbbi régióban valamivel kevesebb mint ötezret. Tavaly év végéig 4,2 milliárd forint gyűlt össze a krízisalap számlájára, ebből a kormány által biztosított egymilliárd felett 3,1 milliárdot gazdasági társaságok, ötvenkétmilliót magánszemélyek fizettek be.

Véget ért ugyanakkor a „Tiszta Haszon” néven elindított számlás állami játék. A programot tavaly januárban indította el a még Gyurcsány Ferenc vezette kormány. A cél elsősorban a feketegazdaság visszaszorítása volt. A programban részt vevők között – akik valamilyen szolgáltatásért kapott számlájuk kódjával vehettek részt a játékban – tízen minden hónapban nettó egy-egymillió forint díjat kaptak, ha nyertek a sorsoláson. A Gyurcsány-kormány sokat várt ettől a programtól, a Bajnai-kabinet költségcsökkentő intézkedései nyomán azonban idővel csökkent a számlajátékra, illetve annak promotálására fordítható forrás. A legtöbben építőipari, egészségügyi, szépészeti szolgáltatásokról kapott számlákkal neveztek. Az elmúlt évben kétszáznyolcvanezer pályázat, pontosabban számla érkezett be. A legtöbbet a program elején, januárban adták be: összesen harminchatezret. Decemberre már csökkent az érdeklődés, az utolsó hónapban valamivel több mint tizennyolcezer pályázat érkezett. A program lezárult, folytatása nem lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.