MDF: listák és aspiránsok, avagy a „bűvös tíz”

A Magyar Demokrata Fórumban senki sem kérdőjelezi meg Bokros Lajos miniszterelnökjelöltségét, sem Dávid Ibolya elnökségét, de nagy a tülekedés, a lázas helyezkedés – mindenki a „bűvös tízes” varázslatában él. Arra koncentrálnak, hogy az országos listán biztos helyet kaphassanak, s mivel a 2006-os választáson a fórumnak az ötszázalékos siker 11 parlamenti mandátumot eredményezett (Herényi Károly akkori frakcióvezető megfogalmazása szerint a „nemzeti tizenegyet”), most különösen az Almássy-párharcban és a kényes CD-ügyben Dávid Ibolyához lojális MDF-esek úgy érzik: „jár nekik” az első tíz hely valamelyike a listán.

Az MDF-esek egyelőre „sötétben tapogatóznak”, hiszen Dávid Ibolya tavaly, a debreceni elnökségi ülésen sem terítette ki a lapjait, az országos listára kerülő nevek nem szerepeltek a hivatalos napirenden.

Este fehér asztal mellett sem árult el semmit, állítólag csak arról beszélt, hogy néhány helyet esetleg fenn kell tartani „külsős” aspiránsoknak. Azóta a nyitás jegyében léptette színre a pártelnök Debreczeni Józsefet, Roszik Gábort és Katona Tamás történészt, akik állítólag egyéni körzetben indulnak. De senki nem tud semmi pontosat.

Az egyik MDF-es munkatársunknak azt mondta: ha csak 4-5 külsőssel kalkulálnak, akkor is búcsúzhat a képviselőségtől olyan „régi harcos”, mint például Karsai Péter, az MDF Bács-Kiskun megyei elnöke, aki „akár a Dunába is ugrott volna az elnökasszonyért”. De minimális lenne például Csapody Miklós vagy Pusztai Erzsébet pártigazgató esélye is. Mindeközben szembeszökő Makay Zsolt előretörése.

Nyilván nem véletlen, hogy tavaly az ominózus kihelyezett elnökségi ülést a választmányi elnök fellegvárában, Debrecenben tartották. A viszonylag fiatal politikus többször is demonstrálta: képes mozgatni az MDF-választmány többségét, amely, tegyük hozzá, a legfontosabb politikai-stratégiai döntéseket hozza, illetve határoz a kizárásokról, miként azt a „renitensek”, vagyis Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András esetében is tette. S nem utolsósorban az MDF alapszabálya szerint az országos választmány hivatott dönteni az országos listáról is. Igaz, nem egyesével, külön szavazva a nevekről, hanem „csomagban”. A választmány ugyanakkor az országos lista ellen vétót is emelhet, azt vissza is küldheti a pártelnökségnek átírásra.

Derűs várakozás – Dávid Ibolya MDF-elnök és Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.