Föl kell-e bontani az ORTT-s szerződéseket?

A jogsértő pályázat következményeként született szerződéseket fel kell bontani – mondta Bayer Judit médiajogász a távirati iroda érdeklődésére szerdán annak kapcsán, hogy a Fővárosi Bíróság (FB) nem jogerősen kimondta: jogsértő volt, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázatán a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot.

A bíróság ugyanakkor elutasította a Danubius Rádió azon indítványát, hogy az ORTT bontsa fel a szerződést a Class FM-et működtető Advenióval. Bayer Judit azt mondta: álláspontja szerint a frekvenciapályázat egészét érinti, ha annak valamelyik elemében – például az egyik pályázó vonatkozásában – jogsértést állapít meg a bíróság.

– Mindennek következményea pályázatot illetően minimálisan az, hogy a médiatestület újraértékel minden pályázatot, és új döntést hoz, de még inkább az, hogy új pályázatot ír ki – mondta a médiajogász. Bayer Judit megjegyezte azt is, hogy ezen túlmenően mindazok, akiket kár ért a jogsértő ORTT-döntés nyomán, ebből fakadó igényüket bíróság előtt követelhetik. Ezek lehetnek mind a jogsértően vesztesnek nyilvánított és ezért megszűnő rádiók, illetve az azokat működtető gazdasági társaságok, mind pedig a jogsértő módon nyertessé nyilvánított rádiók, és az azokat működtető, és ennek kapcsán beruházó cégek. A tegnapi – nem jogerős – ítélet szóbeli indokolásának azzal a részletével kapcsolatban, hogy a bíróság ebben az eljárásban nem kötelezheti a médiatestületet mint közigazgatási szervet az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási szerződés felmondására, Bayer Judit annyit mondott: ennek legfeljebb az lehet a magyarázata, hogy az állami szerveknek hatóságoknak, hivatalból kötelességük a törvényes működés helyreállítása, például egy jogsértőnek bizonyult pályáztatás után.

Az ORTT egyébként egyelőre nem kommentálja az ítéletet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.