Csalók üzletet látnak a vészjelzőkben

Országszerte egyre több helyen alakítják ki, s bővítik az időseket segítő jelzőrendszert. Győrött például három év alatt hatvanról ötszázra nőtt a vészjelzővel rendelkező idős, egyedül élő emberek száma. A kapuvári hálózatához már hét kistérségi falu is csatlakozott, s ezek a települések száz rászorulónak tették lehetővé a jelzők használatát. Győr-Moson-Sopron megyében a rendszer népszerűségét mutatja az is, hogy már csalók is üzletet látnak a vészjelzőkben. Egy éve történt, hogy házalók családsegítőként mutatkoztak be, s pénzt vettek fel a rászedett emberektől a készülékek beszerelésének ígéretével. A szolnoki kistérségi többcélú társulás tizennyolc településének többségében évek óta működik jelzőrendszer.

A Kiskőrös közelében lévő Csengődön az idén hozzák létre a hálózatot. Mint megtudtuk, Bács-Kiskun megyében 2003-tól a rendőrség kezdeményezésére indult a program, ami tanyavilágban élők biztonságát javította. Pályázati pénzből idős, beteg embereket láttak el gombnyomásra riasztást adó, a diszpécsernél jelző mobiltelefonnal. Az érintett településeken néhány év alatt 74 százalékkal csökkent a vagyon elleni bűnesetek száma.

Másféle figyelem és segítség jut az idős embereknek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron: itt mozgást érzékelő halogén fényvetőket, számkódos riasztókat, biztonsági hevederzárakat, füstérzékelőket szereltek fel a mezőtúri rendőrök és tűzoltók a város szélén, egyedül élő nyugdíjasok otthonaiban. A Mezőtúri Rendőrkapitányság évek óta működteti ezt az országosan is egyedülálló programot, s a tapasztalatok kedvezőek: visszaszorultak az időseket érintő támadások, lopások a városban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.