Senkit nem izgat az MTV sztrájkbizottságának levele

Egyetlen érintett fél sem reagált érdemben a köztévében működő sztrájkbizottság kedden közzétett nyílt levelére. Pedig a sztrájkkészültségben lévő dolgozók konkrét és fajsúlyos kérdésekkel szembesítenék a tévé menedzsmentjét és tulajdonosi testületét.

A menedzsment addig nem nyilatkozik, amíg tartanak a tárgyalások a Magyar Televízó menedzsmentje és a sztrájkbizottság között – ezt a tömör választ kaptuk megkeresésünkre az MTV sajtóirodájától. Pedig a sztrájkbizottság lényegi dolgokra várt – eddig hiába – választ a menedzsmenttől. Ezért írt levelet Medveczky Balázs ügyvezető alelnöknek és Czeglédi Lászlónak, a kuratórium elnökének.

Szeretnének tisztán látni abban, hogy kiknek mondtak fel a sztrájkbizottság megalakulása óta az MTV-ben, annak ellenére, hogy az elbocsátások felfüggesztésére, az elbocsátások leállítására a tárgyalások idejére kötelezettséget vállalt a menedzsment.

Továbbá: kiket tekint az elnöki kabinet az MTV Zrt. vezetőinek? Kik és hányan vannak közöttük olyanok, akik a munkavállalók szerint nem teljesítenek arányosan relatíve magas tiszteletdíjukkal? Mekkora az MTV dolgozói állománya, s milyen munkakörben dolgoznak?

Mekkora gyártási kapacitást lehetne kielégíteni belsős állománnyal? Mindezekre azért várnak választ a dolgozók, mert addig nem fogadják el a tervezett és a kormány által is kért létszámleépítést, amíg nem látják: milyen műsorokat vár el az MTV-től a tulajdonos Országgyűlés, és ezeket hány munkavállalóval lehet megvalósítani? Vagyis: hiányolják a világos közszolgálati stratégiát.

Ennek megfelelően élesen bírálják a tévé menedzsmentje által kidolgozott munkaanyagot (ez a kormánnyal a többletpénzek reményében folyó tárgyalások alapja is egyben). „Ezt a hevenyészett anyagot nem tartjuk a magyar közszolgálati televíziós jövőképnek”, áll a levélben. Hiányolják annak beismerését, hogy roppant alacsony a nézettség, a nézők elfordultak a köztévétől, holott a lakosság közel 40 százaléka kifejezetten igényelné a versenyképes közszolgálatot.

„Groteszk és értelmezhetetlen ilyen körülmények között a tévé eredményességének megőrzéséről írni”, érvel a levél. A kuratóriumi elnökséghez címzett kérdések közül a legfontosabbak: mit tettek az állam által átvállalt tévé-előfizetői díj (ez a finanszírozás egyik alapja – a szerk.) értékvesztése ellen? Mit tett a tulajdonosi testület azért, hogy megvalósuljon a tévé normatív finanszírozása (erre ma a médiatörvény nem ad lehetőséget – a szerk.)?

A televízió tulajdonosi testületéből némileg készségesebben válaszoltak a kérdésekre. Czeglédi László, a testület szocialista elnöke lapunknak azt mondta: nem járja, hogy a sztrájkbizottság „mintegy beszámoltatná” a kuratórium elnökségét. Balogh László, a testület KDNP-s alelnöke a gondolatát is elhárította annak, hogy a kuratórium „belefolyjon” a menedzsment és a sztrájkbizottság közötti tárgyalásokba.

– Ezt tiltja a médiatörvény – szögezte le. Annyit azért elmondott: nem igaz a sztrájkbizottság nyílt levelének az a sejtetése, hogy a kuratóriumi elnökség semmit nem tett volna a televízió stabilizálásáért. – A menedzserszerződések vizsgálatát és újratárgyalását mi írtuk elő a cégvezetésnek. Már van olyan vezető, aki lemondott a titoktartási pénzéről, más a végkielégítése egy részéről – szögezte le Balogh.

A kormánytól is csak gyéren szivárognak az információk. Annyi biztos: tárgyalnak a televízió vezetőivel arról, milyen feltételek teljesülése esetén kaphatna több pénzt a kormánytól az MTV jövőre, miután az Országgyűlés az ideihez képest közel tízmilliárd forinttal csökkentette az büdzsét. A kormány legkésőbb január végére szeretné tető alá hozni a megállapodást az MTV-vel.

Úgy tudjuk: a tévés menedzsment elsődleges válságtervét a Miniszterelnöki Hivatalban elutasították, de a módosított verzióhoz képest is kértek pontosításokat. Részletesen tudni akarja a kabinet, mely területekről és milyen ütemezésben bocsátaná el a tervezett kétszáz dolgozót az MTV, amihez állami támogatást kér.

A sztrájkbizottság sajtótájékoztatón ismertette a nyílt levelet december 10-én. A képen Kapuvári Gábor szóvivő és Lázár András elnök
A sztrájkbizottság sajtótájékoztatón ismertette a nyílt levelet december 10-én. A képen Kapuvári Gábor szóvivő és Lázár András elnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.