2010-ben kapjuk vissza a Táncsics-börtönt

2010 második felében adja át a Táncsics-börtönt az amerikai fél a magyar államnak - mondta Ján Krc, a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja az MTI-nek.

A nagykövetség melletti két épületben az előkészítő munkákkal most végeznek, a rekonstrukció jövő évben kezdődhet el, az átalakítás 2010 végén fejeződhet be - mondta Ján Krc.

A Táncsics-börtönt a munkálatok befejezése után adja át az amerikai fél a magyarnak, ez 2010 második felében várható. Ekkor költözhetnek át a budai Várban található épületből a tengerészgyalogosok a felújított belvárosi ingatlanba. A nagykövetség melletti két épületben egyrészt lakásokat alakítanak ki, másrészt irodákat rendeznek be. Ide költöztetik majd át a most még bérelt irodákban dolgozó munkatársakat - tette hozzá.

Az Egyesült Államok és Magyarország 2007 szeptemberében írta alá az ingatlancseréről szóló megállapodást. A szerződés szerint az amerikai fél a Táncsics-börtönt is magában foglaló ingatlant két másik épülettel együtt adja vissza a magyar államnak, ezek közül az egyik a Béla király úton, a másik a Széchenyi rakparton található. Cserébe Magyarország átadja a budapesti amerikai nagykövetség melletti két épületet, valamint elvégzi ezek felújítását.

A Táncsics-börtönként ismert épület hatvan év után kerül vissza a magyar állam tulajdonába. A II. világháborút megelőzően a Pénzügyminisztérium hivatala működött ott, 1948-tól pedig - háborús jóvátétel keretében - az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének tulajdona lett.

2008 tavaszán az I. kerület polgármestere kilenctagú, nemzetközi szaktekintélyekből álló grémiumot kért fel arra, hogy tegyenek javaslatot az épület közcélú hasznosítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.