Lehajolni, egészen mélyre

Erdő Péter bíboros, prímás az írástudók felelősségére hívta föl a figyelmet a karácsonyi éjféli misén, Bölcskei Gusztáv református püspök a Providentet kárhoztatta ünnepi istentiszteletén, míg Ittzés János evangélikus elnök-püspök arról beszélt: valami mindig rosszul sikerül.

A betlehemi történet ránk vonatkozik, a mi életünket változtatja meg, ezért van a karácsonyi öröm – így fogalmazott Erdő Péter bíboros, prímás a karácsonyi éjféli misén Budapesten. A hívőket ugyanakkor – tette hozzá – ne zavarják meg „azok a műsorok, amelyek éppen az ünnep szent napjaiban Jézus Krisztus személyéről annyi tudománytalan, történelmileg nem helytálló, ellenséges elképzeléssel árasztják el a világot”. Erdő Péter a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában kiemelte: a pásztorokhoz szólt az angyali örömhír, ők pedig másoknak is elbeszélték, amit láttak és hallottak. Ellenben a farizeusok és írástudók „romlottak lévén, irigységből elhallgatták volna a világ megszabadításának titkát”.

Erdő Péter a Szent István-bazilikában
Erdő Péter a Szent István-bazilikában

„Mintha a pásztorok egyszerűsége az értelmiség, az írástudók felelősségére hívná fel a figyelmünket”, jegyezte meg a bíboros, majd rámutatott: ha „a világ bölcsei és gondolkodói, a közvélemény nagy formálói belebonyolódnak a különböző érdekek hálójába, és nem tudják, nem akarják (...) továbbadni mindazt, amire az embereknek szükségük van ahhoz, hogy élhessenek (...), akkor az igazság (...) megrendíti az egyszerű emberek szívét, és minden nehézség ellenére mégis utat talál az elesett emberiséghez”.

„Azt a kicsinyt, akitől nem csak bolyongunk körbe-körbe, aki elűzheti rosszkedvünk telét, Isten karácsonykor elküldte nekünk, hisz Jézus reményt hozott a világnak.” Ezek már Bölcskei Gusztáv, a Magyar Református Egyház zsinatának lelkész elnöke szavai, aki a debreceni Nagytemplomban tartott karácsonyi istentiszteletet. A Tiszántúli Református Egyházkerület református püspöke a hívekkel zsúfolásig telt Nagytemplomban úgy fogalmazott: 2009 karácsonyán az ünnepből „ha csak egy kicsi hiányzik”, akkor azt nem egy „uzsorakamatot” hirdető cég hozhatja el nekünk (Bölcskei Gusztáv a magát e jelszóval hirdető Providentre utalt – a szerk.), múló javakat kínálva,Isten az, aki egy kicsiny gyermeket küldve teszi teljessé az ünnepünket. A gályában evező és körbe-körbe forgó hajót megjelenítő reklámfilmből kiindulva azt hangoztatta: 2009 karácsonyán szükségünk van arra, hogy lássuk azt, aki kiszabadít bennünket az ördögi körökből, ebből a sehová sem vezető körbe-körbe evezésből. Kritikájának adott hangot, amikor a koppenhágai klímacsúcsra utalva kijelentette: a világ hatalmasai öszszeültek, hogy gyermekeinkre még élhető Földet hagyjanak, majd dolguk végezetlenül távoztak, hogy menjen minden a régiben. Magyarországon is ugyanilyen állapotokat vél felfedezni: „húsz évvel azután, hogy azt hittük, véget ért a nyomorúság, azt kell mondanunk, hogy ott bolyongunk a puszta közepén, ahol voltunk”. – Mi másra van tehát szükségünk – tette fel a kérdést –, mint a kicsire, akit Jézusnak neveznek, aki elvisz bennünket oda, ahol letelepedhetünk és megnyugodhatunk. – Az előttünk álló időszakban sokan lesznek, akik azt mondják: utánunk gyertek, tudjuk az utat – utalt a közelgő választási kampányidőszakra, leszögezve: a régi helyzetbe visszavezető körforgásból kiszabadítani csak Jézus tud, a hiányzó kicsiny, amit Isten nekünk adott.

A békesség isteni üzenetének fontosságát hangsúlyozta Győrött, pénteki istentiszteletében mondott beszédében Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

– Nem vonom kétségbe sokak őszinte békevágyát. Nem vonom kétségbe, sokan, hatalmasok és egyszerű kis emberek egyaránt őszintén sóvárognak azután, hogy végre békesség legyen a földön. Nem vonom kétségbe a politikusok őszinte szándékát. De azt látom, hogy valami mindig rosszul sikerül. Az őszinte szándékkal aláírt szerződések is a papírkosárban végzik. A legjobb szándékkal kimondott elkötelező mondatok is a porba hullnak. Nem beszélve az ügyeskedésekről, a hatalommániás őrültek hamisságáról, akik nem tudnak másképp elképzelni békét, nyugalmat, csak úgy, hogy az ő lábuk a legyőzött ellenség torkára kerül – fogalmazott Ittzés János, aki felhívta a figyelmet arra: e békességre törekvésben valami mindig elromlik. Mégpedig azért, mert az emberek nem Istentől akarják megnyerni e békességet. Nem hiszik el, hogy minden emberi békétlenségnek – legyen családon belüli perpatvar, nemzetek, népek közötti feszültség, kirobbant háborúk, terrorizmus – valójában egyetlen oka van, az, hogy az ember nem békélt meg teremtőjével, urával. Ezt az alapkonfliktust, az emberi életet mérgező, feszültségekkel telit, oldotta meg Jézus Krisztus. Őbenne, a betlehemi gyermekben van a mi békességünk. – Boldogok a békességre igyekezők, mert ők Isten fiai nak mondatnak – hangzott a püspök szava, aki úgy vélte: fontos üzenet, hogy Isten a kicsiségbe rejti hatalmát. Nem királyi udvarba érkezett meg Jézus, hanem emberileg méltatlan körülmények közé. De Isten épp ezzel mutatja, hogy egészen mélyre hajlandó lehajolni hozzánk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.