Élettársa nyomán érték utol Farkas Pétert

Egy andorrai hotelben karácsony második napján kevéssel éjfél előtt elfogták el Farkas Pétert. A marihuánatermesztésért jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélt olimpikont a magyar rendőrségtől kapott információk alapján találták meg a helyi nyomozók. Farkas tavaly november óta volt szökésben.

Két héttel azután, hogy a Fővárosi Bíróság – távollétében – jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélte illegális kábítószer-termelésért, az andorrai rendőrség a Magyarországról e-mailben továbbított elfogatóparancs alapján elfogta Farkas Pétert. Egy helyi hotelben vették őrizetbe Farkast, majd bilincsbe verve szállították fogdába. Magyarországnak 40 napja van arra, hogy a hivatalos kiadatási kérelmet megküldje Andorrának.

Miután Farkas ügyében ez év december 12-én jogerős ítélet született, s az andorrai hatóság a büntetés-végrehajtási bíró által kiadott körözés alapján vette őrizetbe, a BRFK vezetője gyors kiadatási procedúrára számít. Ennek ellenére Tóth Gábor vezérőrnagy, Budapest főkapitánya vasárnap, rendkívüli sajtótájékoztatóján nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy legkorábban mikor hozhatják haza Farkast.

Az 1992-es barcelonai olimpia 82 kilós kötöttfogású birkózó bajnoka, kétszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok, már kevéssel sportpályafutása befejezése után botrányaival hívta fel magára a figyelmet. 2001-ben például összetűzésbe keveredett a tilosban parkoló autóját elszállíttató rendőrrel. Bíróság elé állították. Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Három évvel később, 2004 októberében a BRFK kábítószer-bűnözés elleni osztályának nyomozói vették őrizetbe, miután kiderült: öccsével, Farkas Károllyal és egy segítőjükkel Farkas édesanyjának XVII. kerületi családi házában nagy mennyiségű drogot termesztettek. Az övék volt az addigi legnagyobb, Magyarországon leleplezett marihuánaültetvény.

Már soha nem derül ki, hogy a Farkas testvérek pontosan mennyi kábítószert termesztettek. A rendőrség – mint azt lapunk kérdésére vasárnap Tóth Gábor elmondta – már nem nyomoz tovább az ügyben. A bíróság Farkas Pétert és testvérét hét-hét, segítőjüket hat év szabadságvesztésre ítélte, amiért „2001 és 2004 között irdatlan mennyiségű drogot termeltek”.

Kétség sem férhetett hozzá, hogy Farkasék nem saját fogyasztásra termesztették az indiai vadkendert, hiszen a 2004. októberi akció után a rendőrség azt közölte: a családi házban több ezer tő marihuánát neveltek. Azt azonban a nyomozásnak nem sikerült kiderítenie, hogy kiknek adták el a drogot, ezért nem is vonhatták őket felelősségre. Tóth Gábor szerint azonban a hét év letöltendő szabadságvesztéssel pont került az ügy végére, a további nyomozásnak semmi értelme nem lenne.

Farkas Pétert első fokon felmentették. A másodfokú bíróság azonban oly mértékben megalapozatlannak tartotta az ítéletet, hogy – a számos eljárási hibára is tekintettel – új első fokú eljárást rendelt el, amelyben Farkas Pétert öt, testvérét hét, segítőjüket hat évre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Farkas Károly az ítélet indoklása közben rosszullétre hivatkozva kikéredzkedett a tárgyalóteremből és megszökött. A következő szünetben angolosan távozott Farkas Péter is.

Farkas Károlyt röviddel később elfogták. Péterről azonban a legutóbbi időkig az a hír járta, hogy Thaiföldön bujkál. Tóth Gábor vasárnap azt mondta: a rendőrség soha nem kapott olyan információt, hogy Farkas Thaiföldön tartózkodna. A BRFK fejvadászai titkosszolgálati eszközöket és módszereket is bevetve 2008 novembere óta keresték Farkast.

Egy idő után bekapcsolódott a hajtóvadászatba a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság fejvadászegysége is. Mint Papp Péter ezredes, a főkapitányság bűnügyi vezetője elmondta: információt kaptak Farkas lehetséges tartózkodási helyéről, ezért szálltak be ők is a nyomozásba.

A nyomozók egy-másfél hónapja tudták meg, hogy Farkas Spanyolországban, Valencia környékén él. A rendőrség hivatalosan sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Népszabadságnak azt az értesülését, amely szerint ez idő alatt – a rendőri együttműködés keretében – többször is kérték a spanyol hatóságok segítségét Farkas elfogásához, de csak ígéreteket kaptak. Amikor megtudták, hogy Farkas Andorrában tölti az ünnepeket, a BRFK a francia rendőrség segítségét kérte.

Az egy éve Budapesten eltűnt, majd két hónappal később a Dunában holtan talált Ophélie ügyében folytatott közös nyomozás során jó kapcsolat alakult ki a BRFK és a francia rendőrség között, ezért fordultak hozzájuk.

A francia kapcsolat hatékonynak bizonyult. Megadták annak az andorrai illetékesnek a nevét és elérhetőségét, aki „mindenben a magyar kollégák segítségére lehet”. A BRFK fejvadászai e-mailben elküldték Farkas Péter nemzetközi körözését és az elfogásához szükséges egyéb iratokat, valamint annak a hotelnek a címét, ahol adataik szerint a karácsonyt tölti majd élettársával.

December 26-án éjszaka, kevéssel éjfél előtt az andorrai rendőrség megbilincselte és a helyi börtönbe szállította Farkast. Erről e-mailben értesítették a magyar nyomozókat, azzal a megjegyzéssel, hogy negyven napjuk van a kiadatás hivatalos kezdeményezésére.

Sem a BRFK, sem a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nem kívánt részleteket elárulni arról, hogyan jutottak Farkas nyomára. Úgy tudjuk, az interneten Farkas többekkel is kapcsolatot tartott Magyarországról, köztük élettársával, akivel az ünnepek alatt Bécsben találkozott volna. A határ közelsége miatt azonban Farkas állítólag meggondolta magát, ezért került sor a találkozóra Andorrában. Számos jel utal arra, hogy a magyar rendőrséget – a Pest megyei nyomozók információja mellett – Farkas élettársának internetes nyomai vezették el ahhoz az andorrai szállodához, ahol végül a birkózót elfogták.

A rendőrség Teve utcai palotájában Tafferner Éva szóvivő, Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány és Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója
A rendőrség Teve utcai palotájában Tafferner Éva szóvivő, Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány és Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.