Fizet az orvos, ha lusta a beteg

Néhány ezertől akár több százezer forintig terjedhet az a büntetést, amit több tucat háziorvosnak ki kell fizetnie, mert olyan pácienseik gondozásáért is fölvették a pénzt, akiket évek óta nem is láttak. Az orvosok szerint rossz a rendszer, mert az egészséges fiatalok akkor se mennének a rendelőbe, ha hatökrös szekérrel húznák őket.

Eddig 28 orvost bírságolt meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, mert egyes betegeiket nemcsak hogy már évek óta nem látták, de nem is tettek semmit azért, hogy a rendelőjükbe csalogassák őket. Az idén a dél-dunántúli régió három megyéjében – Baranya, Tolna, Somogy – ellenőrizte szúrópróbaszerűen az OEP a háziorvosok munkáját. A harminckét vizsgált praxis szinte mindegyikében találtak olyan beteget, akit évek óta nem látott az orvosa. (A hatályos jogszabályok szerint csak olyan taj kártya után jár a havi 160 forintos kártyapénz a háziorvosnak, akit rendszeresen gondoz. A praxisba bejelentett, de a rendeléstől egy, illetve három éve távolmaradó pácienseket az orvosnak ki kell jelentenie a körzetéből. Aki ezt elmulasztja, annak – legfeljebb öt évre visszamenőleg – visszavonja az OEP a jogtalanul felvett közfinanszírozást.)

Somogy megyében a vizsgált körzetek 90 százalékánál, Baranya megyében a 80 százalékánál, Tolna megyében a hét ellenőrzött praxis mindegyikében találtak visszásságokat az ellenőrök. Összesen több millió forint bírságot szabott ki a hivatal.

Molnár Barbara, az OEP szóvivője lapunknak elmondta: az érintett orvosoknak az elszámolt hónapok alapján páciensenként 160 forintot kellett visszafizetniük. A bírság ezúttal még nem tartalmazta a jogtalanul felvett összeg kamatait.

Szakemberek szerint az orvosok helyzete sem egyszerű. Ha valamennyi olyan embert kijelentenének a körzetükből, akik nem járnak orvoshoz – azért, mert egészségesek, és ezért nem szívesen töltenek órákat várakozással a betegekkel zsúfolt rendelőben –, akár havi 100–200 ezer forintot is elveszíthetnének az OEP-től kapott bevételből. (Egy átlagos havi praxis bevétele 800 ezer és 1,2 millió forint között van.) Az egészségbiztosító szerint ez meglehetősen gyenge érvelés, mert a büntetés elkerüléséhez már az is elegendő, ha az orvos bizonyíthatóan megpróbálta a rendelőbe csalogatni a rendszeres szűrésekről makacsul távol maradókat. A betegnek küldött levél tértivevényével vagy a számítógépes szoftver által regisztrált e-maillel is igazolható a gondoskodás, elkerülhető a büntetés. Becslések szerint az emberek legalább tíz százaléka soha nem megy orvoshoz.

A lapunknak nyilatkozó orvosok igazságtalannak ítélték a büntetést, szerintük eleve rossz a rendszer, a jogalkotóknak az embereket kellene érdekeltté tenniük abban, hogy rendszeresen járjanak szűrésre. Hasonló véleményt fogalmazott meg Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója is. Ő úgy emlékszik, a büntetésre alapot adó jogszabály 10–15 évvel ezelőtt úgy született, hogy maguk a jogalkotók állították: nem nagyon fogják ezt a szabályt alkalmazni, mert akkor hozzá kéne nyúlni a finanszírozáshoz is. A kártya után járó fejpénz összegét annak idején eleve úgy határozták meg, hogy a gyakrabban orvoshoz járók után több, az egészséges fiatal felnőttekért viszont kisebb összeg jár a praxisoknak. Tehát szerinte nincs szó jogtalan pénzfelvételről. Balogh Sándor megjegyezte, az egy-egy körzethez tartozók 6–10 százaléka akkor se menne orvoshoz, ha hatökrös szekérrel húznák.

Az OEP további félmillió olyan emberről tud, aki egyetlen háziorvosnak sem adta le a kártyáját, igaz, utánuk nem is kap senki kártyapénzt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.