Új színek díszítik a Wesselényi csarnokot

A teljesen megfiatalított Wesselényi utcai vásárcsarnokkal lepte meg karácsonyra a rákospalotai MÁV-telepen és környékén élőket a beruházást finanszírozó kerület, valamint a piac üzemeltetője és a kereskedők. A háziasszonyok a karácsonyi nagybevásárlást kellemes környezetben, „szellősebb”, alapterületen intézhetik.

A fővárosi önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságának (közismertebb nevén a Csapi) beruházásával december 10-én nyitotta meg kapuit Budapest egyik legkisebbike, Wesselényi utcai piaccsarnok. A kivitelezés teljes költsége csaknem százmillió forint volt, amelyből 41 milliót a Csapi-15 Kft. és a bérlők közösen fizettek, a többit az önkormányzat állta. A létesítmény Rákospalotáé, így a XV. kerület vagyona mintegy százmillió forinttal gyarapodott, az ott élőknek pedig javulhat a komfortérzete.

A csarnokot régi állapotában aligha mondta volna bárki is tetszetősnek, mivel fennállásának fél évszázada megviselte. Az átgondolatlanul, ötletszerűen kialakított belső terei sok bosszúságot okoztak a kereskedőknek és a vevőknek egyaránt. A felújítással mindez már a múlté: a MÁV-telepi vásárcsarnok szinte minden zugában megszépült, csupán az épület szerkezeti elemeit és a födémét hagyták érintetlenül. A Wesselényi utcai piacot 1960-ban építették, azóta műszaki és kereskedelmi szempontból is teljes használhatatlanná vált.

Ennek egyik oka, hogy a 70-es években rosszul kialakított belső tér miatt a hasznosítható csarnokterület jelentős része nem tudta megfelelően biztosítani a kiskereskedelmet. A piac forgalma visszaesett. A 900 négyzetméternyi alapterületű épületből az átépítést előtt ténylegesen csupán alig a felét, 430 négyzetméternyi területet lehetett hasznosítani kereskedelmi célra, ezért csak 14 vállalkozás működött. Ráadásul korábban a vásárcsarnok hétfőnként zárva volt. Az újranyitás után már 716 négyzetméter áll a kereskedelem szolgálatában, a fennmaradó alapterületen húzódik a vásárlói folyosó, valamint ott találhatók az irodák és a mosdók. A meghosszabbított nyitva tartás miatt a vevők a nap nagyobbik részében látogathatják az üzleteket.

A piac Wesselényi utcai főbejárat előtti rész is megújult, díszburkolatot kapott, esztétikus látványt nyújt a mutatós kandeláberekkel is felszerelt csarnok. A mögötte látható épületet a panelprogram keretében a piaccal egy időben renoválták, a két felújítással a XV. kerület egy sokáig elhanyagolt része indult fejlődésnek. Mivel a szomszédos MÁV-házak városképi védelem alatt állnak, ezért a vásárcsarnok homlokzata is az eredeti arculatát kapta vissza. Két oldaláról eltűntek a látványt korábban elcsúfító építmények, az egyik helyükön kőkockás burkolatú gazdasági udvart alakítottak ki az üzletek számára, az egyik felén egy áruház nyílt, a másikon pedig öszszesen 11 kiskereskedelmi üzlet várja a vásárlókat.

Infó

A piac új nyitvatartási rendje: hétfő: 7–17 óra Kedd, szerda: 7–18 óra csütörtök, péntek: 6–18 óra Szombat: 6–14 óra

Százmillióból újult meg az ötven év alatt teljesen elhasználódott piac
Százmillióból újult meg az ötven év alatt teljesen elhasználódott piac
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.