Orbán Viktor humán csúcstárcát szeretne kormányában

Bár még nincs végleges döntés, a Fidesz minden valószínűség szerint egy „humán” csúcstárcát állít föl, hogy igazolja: politikájuk középpontjában az emberek állnak. Idetartozna az egészségügy, az oktatás, a kultúra és a szociális kérdések.

A parlamenti választások lezárulta előtt sem kormányzati személyi, sem kormányzati szerkezeti kérdésekben nem lesznek végleges döntések – nyilatkozta Orbán Viktor. Fideszes források lapunknak megerősítették, valóban nincs még döntés.

– Van A, B, C és D verzió, amelyekközül az aktuális gazdasági helyzetnek megfelelően lehet választani, ha a Fidesz kormányra kerül.

Úgy tűnik viszont, hogy „Orbán Viktor szívének kedves”, és a kormányzati elképzeléséhez illeszkedő struktúrát már letettek az asztalára az államigazgatás térképén lázasan dolgozó műhelyek. S ezeket tanulmányozva, a Fidesz elnöke forrásaink szerint nem a hagyományos, a miniszterelnöksége idején alkalmazott 13+1 (tárcanélküli miniszter) modell felé hajlik, hanem a 8-9 csúcsminisztériummal operáló forgatókönyv felé.

Értesüléseink szerint a Fidesz elnöke által preferált kormányzati szerkezet erős kancelláriával (Navracsics Tibor vezetésével), EU-ügyekre koncentráló külügyi tárcával (Martonyi János), a büdzsé egyensúlyára figyelő Pénzügyminisztériummal (Varga Mihály) és a központi fejlesztéseket irányító gazdasági minisztériummal számol. Ezt Matolcsy György irányítaná, de elképzelhető, hogy a volt miniszterre a Fidesz elnöke egy gazdasági stratégiai intézet vezetését bízná. E kormányzati koncepció szerint az uniós pályáztatást, illetve az uniós projekteket, valamint az állami vagyon kezelését az infrastrukturális tárca felügyelné.

Mindemellett lenne agrár- és vidékfejlesztési csúcsminisztérium, valamint honvédelmi tárca. A kiszivárgott hírek szerint a Fidesz elnöke kormányzati feladatokra hazarendelné Brüsszelből az EP-képviselők közül Győri Enikőt, Gaál Kingát, Őry Csaba volt munkaügyi államtitkárt, illetve Glattfelder Bélát, aki eséllyel aspirálhat az agrárminiszteri posztra. A visszaállított Belügyminisztériumot Pintér Sándor irányítaná. A tervek szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata más néven fuzionálna. (Az összevonásokhoz a titkosszolgálati törvény módosítása miatt kétharmados Fidesz-többségre lenne szükség.)

Az igazi csúcsminisztérium ugyanakkor az úgynevezett „humántárca” lenne; információink szerint az egészségügyet, az oktatást, a kultúrát és a szociális kormányzati területet is ezen szuperminisztérium alá vonnák. A csúcstárca annak az orbáni filozófiának is a szimbóluma lenne, hogy a Fidesz politikájának középpontjában „az emberek állnak”. Ezen túlmenően fideszes politikusok munkatársunknak a „humántárca” szükségessége mellett azzal érveltek, hogy nyilván Orbán is rákényszerül keserű lépésekre. „Sokkal szélesebb a manőverezés lehetősége, ha az úgynevezett népjóléti feladatok egyetlen nagy olvasztótégelybe kerülnek”.

Lapunk figyelmét arra is felhívták, hogy a Fidesz elnöke korábban szűk körben azt mondta: olyan „mixturában” gondolkodik a tennivalókat illetően, hogy a kényszerű és a népszerű kormányzati cselekvések egyensúlyban legyenek. A „humánminisztériumot állítólag egy „külsős, egészségügyi menedzser” irányítaná, de ismét hallani lehet Mikola István nevét is.

Pesti Imre, a Fidesz egyik egészségpolitikusa a „humán” csúcsminisztérium kapcsán lapunknak arra a kérdésére, hogy adott esetben nem nehezíti-e az egészségügy területén végrehajtandó reformokat, ha az ágazat egy „olvasztótégely” része, azt mondta: nem a szerkezet határozza meg az eredményességet. Egy ilyen csúcstárca létrehozása, az egészségügy és a szociális kérdések együttkezelése, sziner giát is adhat egymásnak.

Harrach Péter (KDNP), az Orbánkormány volt szociális és családügyi minisztere szerint a hagyományos és a csúcsminisztériumi modell is működőképes. A brit kormány régóta csúcsminisztériumi rendszerben működik, eredményesen. „Hogy melyik a hatékonyabb? Az attól függ, hogy az első számú döntéshozó melyiket tudja hatékonyabban működtetni. Hiszen a legfontosabb döntéseket a miniszterelnöknek kell meghoznia”, tette hozzá.

Orbán Viktor kiemelt programja a gazdasági növekedés beindítása és tíz év alatt egymillió új munkahely teremtése. Fideszes forrásaink szerint még nem dőlt el véglegesen, hogy a munkaügy a humán szupertárcához, a gazdasági vagy a fejlesztési minisztériumhoz tartozzon.

„Orbán Viktor elé olyan szerkezeti modellek kerülnek, hogy a kormányalakítás előtti utolsó pillanatban is „átrendezhet”, „áttolhat” egy területet egy másik tárcához”, mondták lapunknak.

Mikola István és Orbán Viktor 2004-ben – a volt egészségügyi miniszter újból szerephez juthat
Mikola István és Orbán Viktor 2004-ben – a volt egészségügyi miniszter újból szerephez juthat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.