Közművelődés helyett inkább Helyi Téma Veszprémben?

Népzenészek, néptáncosok, amatőr színjátszók, énekkarvezetők csatlakoztak ahhoz a petícióhoz, amelynek aláírói tiltakoznak a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet megszüntetése ellen. A fenntartó megye szerint elkerülhetetlen volt a bezárás.

Ezzel a döntéssel lefejezték a közművelődést Veszprém megyében – így értékelte Horváth Viola, a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet igazgatója a megyegyűlés csütörtöki határozatát, amely szerint jövőre megszűnik az önálló közművelődési intézet. Az intézmény feladatait a megyei könyvtár viszi tovább, ahová az intézet nyolc munkatársa közül csak kettőt vesznek át.

Horváth Viola
Horváth Viola

Kényszerű lépésről van szó, amit elsősorban megyei önkormányzat anyagi helyzete és a kormányzati megszorító intézkedések indokolnak – mondja Talabér Márta, a fideszes vezetésű testület kulturális ügyekért felelős alelnöke, aki azt közölte: az idén 32 millió forintot költöttek a közművelődési intézet működtetésére, miközben az állami normatíva ennek az összegnek csak a harmadát biztosította. Jövőre még ez a szerény állami támogatás is tovább csökken. A közművelődésbe egyébként nem csak az intézet fenntartása tartozik, márpedig létszámleépítésre kényszerülünk a megyei könyvtárban és a múzeumban is – mondta Talabér Márta.

Először is a 32 milliós fenntartói támogatás mellé az intézet évente 20-25 millió forintos saját bevételt szerzett, elsősorban pályázati támogatásokból – állítja Horváth Viola, aki aztsérelmezi: a létszámleépítések aránytalanul sújtják az egyes területeket. Míg máshol alig néhány százalékos az elbocsátás, addig az önálló közművelődési intézményt meg is szünteti a fenntartó.

Talabér Márta elmondta: az elmúlt években többször folyt vita arról, hogy mi is az intézmény elsődleges feladata. Így például kérdéses, hogy a módszertani-tanácsadó szerepén kívül vajon rendezvényszervezéssel is kell-e foglalkoznia, amit a veszprémi intézmény vezetői szinte fő feladatuknak tekintettek. Horváth Viola arra hívta fel a figyelmet, hogy a kulturális tárca által tavaly elvégzett szakfelügyeleti ellenőrzés szerint a veszprémi intézet az ország negyedik legeredményesebb közművelődési intézménye lett.

Az intézet megmentése érdekében megmozdultak a megyében élő néptáncosok, népzenészek, énekkarosok, színjátszók, pedagógusok, sőt határon túli kulturális szervezetek képviselői, akik petíciót írtak a fenntartó önkormányzatnak arra hivatkozva, hogy az intézmény megszüntetése súlyos csapást mérhet a gyermekés ifjúsági kultúrára, a művészi önképző csoportok működésére, a falusi hagyományőrzésre.

Talabér Márta meggyőződése szerint a közművelődési feladatokat csökkentett létszámmal, a könyvtár keretein belül is eredményesen el lehet majd látni. Arra a kérdésünkre, hogy fontosabbnak tartja-e a közművelődési intézet fenntartása helyett a Helyi Téma című jobboldali sajtóorgánum támogatását – ez a lap éppen annyi pénzt kapott az idén a megyétől, mint amennyit az intézet – Talabér Márta azt válaszolta: nem érdemes szembeállítani a két dolgot, a Helyi Téma hatékonyan mutatta be a megye tevékenységét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.