Tandemben folytatja a választásokig a kormány és az MSZP

Bár vége az idei parlamenti időszaknak, a szocialisták továbbra is érdemi ráhatással szeretnének lenni a kormányzati döntésekre. Az MSZP épít a Bajnai-kabinet eredményeire, de már készíti saját vállalásait is a választásokra.

Három blokkra bontható a választásokig tartó politikai időszak az MSZP menetrendjében. A szocialisták tandemben folytatják a kormánnyal: az első szakaszban az elmúlt időszak válságkezelésének ered mé nyeit mu ta tó ügyek lesznek hangsúlyosak, a másodikban olyan témákra fókuszálnak, amelyek megoldását a Bajnai-kormány kezdi meg, de a hatásai csak később mutatkoznak. Tavasszal a párt választási vállalásait tartalmazó ügyek kerülnek előtérbe. Januárban hirdetik meg például azt a korábbi vállalásukat, amely szerint munkaviszonnyá alakul az otthon ápolás, és képzéssel mások ápolására is lehet jelentkezni. Új családtámogatási rendszer kialakításán is dolgoznak, eredményei szintén a következő ciklusban lesznek.

Úgy tudjuk, a szocialista műhelyekben a családi pótlék kifizetésének differenciálási lehetőségeit is vizsgálják: például a kötelező oltások beadásához, az általános iskolai tanulmányok elvégzéséhez kötnék. A részletek egyelőre nem kidolgozottak. Az MSZP következő négy évre vonatkozó vállalásainál figyelembe veszik azokat a háttérgazdasági számításokat, amelyek 2011-től (3-4 százalékos GDP-növekedés mellett) négy év alatt mintegy 2000 milliárdos pluszbevétellel számolnak. Úgy tudjuk, az MSZP ehhez kötődően ígér nyugdíjkorrekciót a következő időszakra.

Konkrét intézkedések is formálódnak: a banki magatartáskódex mintájára elkészítik az energiaszolgáltatók kódexét is, amely tartalmazza, hogy hány százalékot lehet alapdíjként és a szolgáltatásokért felszámolni.

Mesterházy Attila frakcióvezető, az MSZP miniszterelnökjelöltje lapunknak azt mondta: a kormánnyal való egyeztetés a parlamenttől függetlenül folytatódik; a frakcióvezetés a kormánykabinet ülésein, a kormányüléseket előkészítő tanácskozásokon is képviselteti magát. „A frakciótagok és a szakértők továbbra is véleményezik a kormányzati kezdeményezéseket, függetlenül attól, hogy ezek nem törvények, hanem kormánydöntések. Az MSZP-frakció februárban véglegesíti, hogy a törvényjavaslatok mellett milyen kezdeményezésekkel él.

Ezek olyan konkrétumok lesznek, amelyek a választási ígéreteink komolyságát hivatottak majd erősíteni” – mondta. Molnár Csaba kancelláriaminiszter szerint van még dolguk az állami intézményeknél tapasztalt pazarló gazdálkodás felszámolása, a bürokrácia csökkentése terén. Folyamatban vannak még a közbiztonságot javító intézkedések, és folytatni kell a roma telepek felszámolását is.

„A kormány az elmúlt háromnegyed évben szinte önálló politikai identitást teremtett azzal, hogy a válság megoldására koncentrált, és most úgy tűnik, a vállalásait teljesítette. A kampány hivatalos kezdete előtt a közvélemény-kutatási adatok azt mutatják: a kormány népszerűsége jóval magasabb az MSZP-énél, és ez nem is meglepő, hiszen a közéleti botrányok többsége a párton csapódott le” – nyilatkozta Vasali Zoltán, a Progresszív Intézet vezető elemzője.

„Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt parlamenti „fejelgetése” Bajnai Gordonnal sem pusztán a foci iránti szeretetüket akarta kifejezni, hanem hogy a két személy öszszetartozik, és teljesítményük, törekvéseik közösek. Az MSZP jelenlegi népszerűtlensége mellett luxus lenne hagyni, hogy a kormány függetlenségének látszatát továbbra is fenntartsák. A szocialisták kormányhoz köthető üzenetei viszont megnehezítik, hogy a párt a célcsoportokat elvarázsoló, de megalapozatlan ígéretdömpingbe kezdjen – tette hozzá Vasali.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.