A polgármester ellenszegül a tubesi ítéletnek

Politikusok és civil környezetvédők demonstrációkkal próbálják megakadályozni, hogy a kivitelező cég hozzáfogjon a Tubesen a katonai radar megépítéséhez. A bíróság jogerős ítéletében engedélyezte a beruházást.

Csütörtökről péntekre virradóra egy, a Tubesen felállított katonai sátorban éjszakázik Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, és néhány barátja. Páva tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: azért demonstrál, hogy jobb belátásra kényszerítse a hegyre katonai radart tervező honvédelmi tárcát.

A HM először a Mecsek legmagasabb pontján, a Zengőn akarta megépíteni a Dél-Dunántúl légvédelmében kardinális szerepet játszó lokátort, ám ott a helybéliek és a segítségükre siető környezetvédők – főképp arra hivatkozva, hogy az építkezés veszélyezteti a hegy védett növényét, a bánáti bazsarózsát – megakadályozták a beruházás megkezdését. A zengői radar megépítése ellen foglalt állást Sólyom László államfő is. Mindezek hatására a kormány úgy döntött – s ez a változás már élvezte az államfő támogatását is –, hogy Pécs legmagasabb csúcsán, a Tubesen építik meg a lokátort.

Pécsett 2007 márciusában helyi népszavazást rendeztek a radarról: ezen a voksolók 94 százaléka elutasította ugyan a lokátort, de mivel csak a választópolgárok 32 százaléka nyilvánított véleményt az érvényességhez szükséges több mint 50 százalék helyett, a referendum nem vált ügydöntővé. A város és a létesítmény ellen protestáló civilek perben támadták az építési engedélyt, de a bíróság novemberben jogerősnek nyilvánította a beruházásról szóló döntést. A kivitelező, a ZÁÉV Zrt. nemrég jelezte a város vagyonkezelő cégének, a Pécs Holdingnak, megkezdené a beruházást.

Kerítéssel védik az építkezés területét
Kerítéssel védik az építkezés területét

Erre válaszul ver sátrat a 611 méter magas hegyen a polgármester. Páva Zsolt ezt azzal indokolta: nem kíván élni a polgári engedetlenség eszközeivel, nem áll a munkagépek útjába, és mást se biztat erre, ám a város minden törvényes eszközzel igyekszik akadályozni az építkezést. Így a Tubesre vezető, zúzalékos úton ellenőrzik a járműveket, hogy súlyuk ne haladhassa meg a három és fél tonnát – ennyi ugyanis a Pécs értékes vízbázisa feletti természetvédelmi területen áthaladó út engedélyezett teherbírása. Az út elején a Pécs Holding sorompót állít, és őrök kontrollálják a járműveket.

Kiss Tibortól, a holding vezérigazgatójától megtudtuk: a ZÁÉV azt kérte a vagyonkezelőtől, hogy a tervezett létesítményhez vezető utat erősítse meg. Ez viszont akár hónapokig is eltarthat, miután az út megerősítéséhez számos hatóságtól – például a regionális környezetvédelmi felügyelőségtől és a Duna–Dráva Nemzeti Parktól – kell szakvéleményt kérni.

Addig a mostani utat csak a már említett súlyhatár alatti járművek használhatják. Kiss Tibor szerint a beruházás nem valósítható meg, ha a radartorony speciális alapozásához nélkülözhetetlen, három és fél tonnásnál súlyosabb munkagépeket – az út jelenlegi állapota miatt – nem engedik föl a hegy csúcsára. Vagyis elképzelhető, hogy a ZÁÉV egyelőre mégsem kezdhet hozzá a munkákhoz.

Megpróbáltunk kapcsolatba lépni a cég vezetőivel, hogy megtudjuk, mikor akarják elindítani gépeiket a Tubesen, de a részvénytársaság titkárságán azt a választ kaptuk: nem nyilatkoznak. A radart ellenző civil szervezetek viszont továbbra is tartanak attól, hogy a kivitelezés bármikor elkezdődhet, ezért őrjáratokkal folyamatosan figyelik a hegyet.

Információink szerint egyre erősebb az MSZP pécsi táborában is a radar ellenzőnek hangja, noha ezzel a pécsi szocialisták nyíltan szembe mennek kormányukkal. Pénteken – Pávához hasonlóan, demonstratív céllal – sétál fel a Tubesre Pécs két,egyéni körzetben megválasztott szocialista képviselője, Szili Katalin és Bókay Endre. A két politikus az elmúlt másfél évben többször is kifogásolta a radar létesítését. Bókay Endre érdeklődésünkre azt mondta: nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy ebben a választási ciklusban már nem kezdik el az öt éve folyamatosan halasztódó beruházás munkálatait.

A Honvédelmi Minisztérium ban érdeklődésünkre közölték, a közeljövőben megkezdik a lokátor építését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.