Újabb sokmilliárdos állami mentőöv a BKV-nak

Több lépcsőben, összesen tizennyolcmilliárd forinttal és további ötmilliárdos hitelgaranciával támogatja a kormány a BKV-t – erről állapodott meg tegnap a kormány és a főváros vezetése.

Megállapodott a kormány és a főváros a BKV finanszírozásáról – ezt Szollár Domokos kormányszóvivő jelentette be, miután Demszky Gábor főpolgármester és Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap ismét tárgyalóasztalhoz ült.

Oszkó Péter pénzügyminiszter és Horváth Csaba kormánybiztos a hét elején újabb levelet küldött Demszky Gábornak, amelyben a tegnapi tárgyalások előkészítéseként a kormány feltételeit egyértelműsítették. Leszögezték, hogy a pénzügyi segítségnyújtás feltételei között szerepel a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott korrupcióellenes intézkedések átvezetése a BKV szervezeti és működési szabályzatán, a működési költségek csökkentése és a bevételek növelése, illetve az inflációkövető tarifaemelés elfogadása, február elsejével.

A levélben hangsúlyozzák: elengedhetetlen a tarifarendszer átalakítása. Feltételként szabták, hogy 2012-re vezessék be az elektronikus jegyrendszert, illetve hogy 2010. február végéig a főváros teremtse meg a közös megrendelői szervezet létrehozásának feltételeit. A MÁV, a BKV és a Volán összehangolásának részleteit március 15-ig dolgozzák ki.

Demszky Gábor a tegnapi tanácskozás után azt mondta: a BKV igazgatótanácsa kedd reggel elfogadta azt a dokumentumot, amely a menedzsment új javadalmazási szabályzatát, a BKV új etikai kódexét, belső hatásköreinek rendjét, illetve a kollektív szerződés újratárgyalására vonatkozó javaslatot tartalmazza.

Bejelentette, hogy a kormány 2010 első felében tízmilliárd forinttal, az év második felében nyolcmilliárddal támogatja a társaságot, valamint ötmilliárd forintnyi hitelgaranciát vállal. Ezzel együtt a főváros még az idén további ötmilliárddal támogatja a vállalatot. Szollár Domokos megjegyezte: az első részletet február 15-ig utalja a kormány, a második részletet viszont csak akkor adják oda, ha teljesülnek a kabinet által támasztott feltételek.

Erről a részletről április elején hoz döntést a kormány, a támogatás összegét a kabinet az általános tartalék terhére biztosítja. A lapunk birtokában lévő dokumentum szerint a támogatás átutalásának ütemezése is többlépcsős: az időarányos feltételek teljesítése mellett februárban és márciusban ötötmilliárdot ad a kormány, amelyet augusztus 30-ig újabb hétmilliárddal egészít ki.

„Három hónapja, amikor még főpolgármester-helyettesként átvettem a feladatot, azt vállaltam, hogy megteremtjük a jogi átláthatóság és a korrupcióellenes intézkedések összhangját; ez teljesült” – nyilatkozta lapunknak Horváth Csaba, aki úgy véli: a megállapodással a BKV kikerül az adósságspirálból. – Eddig alulfinanszírozott volt a BKV, és nehezen lehetett megállapítani, hogy a felhalmozott adósság hány százaléka volt a pazarló működés és mennyi az alulfinanszírozottság következménye. Ez a jövőben egyértelmű lesz – mondta a Népszabadságnak Horváth Csaba.

Újévtől Hegedüs Dóra a kormányfő kabinetfőnöke

2010. január 1-jétől Hegedüs Dóra veszi át a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetését. Hegedüs Dóra – aki a kormány áprilisi megalakulása óta a válságkezelő program végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztosként végzi munkáját – Szigetvári Viktort váltja ezen a poszton. A kormányfő megköszönte a 2009. december 31-gyel távozó kabinetfőnök munkáját. Szigetvári az MSZP kampányigazgatója lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.