Ma komoly havazás várható

Ma akár húsz centiméteres hó is eshet az ország jelentős részén, s karácsonyig is megmaradhat. A közterület-fenntartók felkészültek, és a katasztrófavédelem is azt állítja, nem lesz probléma. Nehéz elhinni: Vas és Zala megyében hétfő este mindössze öt centiméternyi hó esett, mégis tíz kilométeres torlódás alakult ki két kamion összecsúszása miatt. Jó hír viszont, hogy földgázból nincs hiány. Viszont kutya hideg lesz, éjjelente mínusz húsz fokot is mutathat a hőmérő.

Egy mediterrán ciklon következményeként országos havazás alakulhat ki ma, csütörtökön pedig minden valószínűség szerint csak a keleti területeken.

Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint az ország jelentős részén összefüggő hótakaró alakulhat ki, helyenként 15–20 centiméternyi is hullhat, a Mecsekben pedig akár a húsz centit is meghaladhatja a hólepel vastagsága. Északon kevesebb csapadékra számítanak.

– A hideg, de az itt lévőnélszárazabb levegőből már nem biztos, hogy újabb havazás lesz. Várható, hogy a fagyzugos, vastag hóval borított, felhőmentes területeken az éjszakai hőmérséklet akár mínusz húsz Celsius-fok alá is süllyed – tudtuk meg Vadász Vilmostól, aki szerint a hét végén az ország jelentős hányadán nappal sem emelkedik a hőmérséklet mínusz öt Celsius-fok fölé. Csekély vigasz, hogy a napsütéses időszakokban talán nem érezzük csontig hatolónak a hideget. Az előrejelzések alapján az átlagosnál lényegesen hidegebb, de december közepén mégsem rendkívül hideg idő karácsonyig megmarad. Akkor kisebb felmelegedés várható. Ha a felső légrétegekben enyhe és nedves levegő érkezik, akkor megnő az ónos eső kialakulásának az esélye.

Kérdés, kinek lehet inkább hinni: a meteorológusoknak vagy a horgászoknak. Öreg balatoni horgászok ugyanis már november elején arról beszéltek, hogy hosszú és rendkívüli hideg várható ezen a télen. Ezt arra alapozták, hogy a halak a szokásosnál jobban kaptak, amiből ők hosszú évek tapasztalata alapján arra következtettek, hogy így próbálnak ételt „raktározni” a télre, ami igencsak sokáig tart majd. Persze a „horgászmeteorológusok” véleménye akár egy kézlegyintéssel is elintézhető volna, de a he lyiek azt állítják: a balatoni pecások megbízhatóbbak mint a meteorológusok.

Akárhogy is, jobb ha fölkészülünk a hidegre. Hideg időben csökken a reflexidő, gyakori panasz a fejfájás, a lassúbb gondolkodás – tudtuk meg Darányi Mariann humánmeteorológustól. A hét végére várható erős, olykor viharos északi szél növeli a görcshajlamot, fokozza az ízületi problémákat. Az ilyen időjárási körülmények a balesetveszélyt is fokozzák, illetve könnyebben megfázik az ember. Jó hír viszont, hogy az influenzavírus a meleg, nedves levegőt „szereti”, hidegben kevésbé fertőz.

Felkészülten várja a katasztrófavédelem és a fővárosi közterület-fenntartó a nagyobb mennyiségű havat. Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivőjének a tájékoztatása szerint több mint száz gép van készültségben. Hangsúlyozta: a lakosság együttműködése is fontos, a nyári gumikat a járműveken télire kell cserélni, a járdaszakaszokat pedig havazás esetén az ingatlan tulajdonosának vagy kezelőjének kell letakarítania.

– Nem kell megijedni, hiszencsak tél van – így óv a túlzott aggodalmaktól Szentes György katasztrófavédelmi szóvivő. A szervezet ugyanakkor mindent megtesz annak érdekében – hangsúlyozta –, hogy akár rendkívüli időjárási viszonyok között is mindenki segítséget kapjon, aki rászorul. Arra persze számítani kell, hogy amennyiben az útviszonyok jelentősen romlanának, az esetleg szükségessé váló mentésre – például egy árokba csúszott jármű kiszabadítására – hosszabb ideig kell majd várni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a rendkívüli időjárási körülményekre mindig születik belső intézkedési terv, amelynek része egyebek mellett az, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve ideiglenes melegedőket alakítanak ki. Ezeket a fontosabb közlekedési útvonalak mellett jelölik ki, és oda elsősorban az elakadt autósokat várják, akik forró teát és szendvicset is kaphatnak. Ugyanakkor készülnek arra is, hogy szükség esetén az úton rekedtekhez is eljuttathassanak legalább meleg italt.

A polgári védelem helyi szervezetei folyamatosan figyelemmel kísérik azt is, hogy hol élnek veszélyeztetett – például folyamatos dialíziskezelésre szoruló vagy a maguk ellátására képtelen emberek, szülés előtt álló kismamák –, akiknek a szállítását biztosítani kell. Ugyanakkor pontos nyilvántartásuk van arról is, hogy ki rendelkezik olyan speciális eszközökkel – autóbuszokkal, nehéz-tehergépkocsikkal, hókotrókkal, terepjárókkal –, amelyekre vészhelyzetben szükség lehet. Ha indokolt, a Volán és a közútfenntartók járművei mellett magánvállalkozások gépeit is igénybe veszik – amiért egyébként térítés jár –, végső esetben pedig a honvédség ugyancsak besegít.

Nem kell túl nagy jóstehetség annak megállapításához, hogy valószínűleg elkél majd ez a segítség is. Elég csak arra gondolni, hogy – amint azt tudósí­tóink jelentették – alig öt centiméter hó hullott hétfő este Zala, valamint Vas megye egyes területein, ám ennyi is bőven elég volt ahhoz, hogy közlekedési fennakadások alakuljanak ki a térség útjain. A Vas megyei Katafánál árokba csúszott egy kamion, Nagymizdónál pedig egy autóbusz akadt el egy emelkedőn még hétfő este. Mindeközben a 86-os főút Zala megyei szakaszán is egyre kaotikusabbá vált a közlekedés. Józsa Miklós, a Magyar Közút zalai területi referense érdeklődésünkre elmondta: Kozmadombja közelében két kamion csúszott össze, emiatt mindkét irányban csaknem tíz kilométeres torlódás alakult ki, ráadásul a baleset helyszínére tartó szórógép is árokba sodródott. A torlódás hétfőn, a késő éjszakai órákban szűnt meg. A megye más részein is történtek balesetek: Pórszombatnál személykocsi csúszott árokba, Semjénháza és Nagykanizsa között pedig nyolc autó ütközött a jeges úton. Személyi sérülés egyik balesetnél sem történt.

A közútkezelő szakemberei szerint a fennakadások, koccanások többségét az okozta, hogy az autósok, kamionosok közül többen nem cserélték le járművük nyári abroncsait télire.

A hidegebb idő beköszöntével a gázórák is gyorsabban forognak. A Magyar Energia Hivatal által meghatározott keretszámok alapján a társaságok szakemberei meghatározták, mennyi földgázra van szükség a tárolókban ahhoz, hogy akár szélsőségesen hideg időben, vagy az importforrások időleges, akár egy hónapig tartó elapadása esetén ki lehessen elégíteni az igényeket.

A legnagyobb magyarországi földgázkereskedő, az E.ON Földgáz Trade, valamint a legnagyobb hazai földgáztároló vállalkozása, az E.ON Földgáz Storage – jelent meg tegnap a Világgazdaságban – felkészült arra, hogy biztosítsa az ország túlnyomó részének téli földgázellátását.

Hétvégén nyitnak a sípályák a Mátrában és a Bükkben

A téli sportok kedvelői föllélegezhetnek: szombaton megkezdődik a síszezon a Mátrában és a Bükkben. A Mátrában e hét elején, a kedvező, hideg időjárásnak köszönhetően beindították a hóágyúkat, így hétvégére várhatóan már sportolásra alkalmas pályák várják az érkezőket. A mátraszentistváni síparkban a gépek maximális teljesítménnyel, óránként hatvan köbméter friss havat „gyártanak”, s ha továbbra is ilyen ütemben haladnak, a december 19-i, szombati szezonnyitásra több mint félméteres hóréteg borítja majd a pályákat. Ezen a napon nyit az 5-ös, a 6-os és a 4-es pálya, az oktatópark, valamint egy-egy csákányos és korongos lift is működésbe lép. Az ország legmagasabb pontján, Kékestetőn a hét elejétől folyamatosan hóágyúzzák a déli sípálya felső szakaszát, így várhatóan itt is kiváló minőségű „technikai havat” tudnak készíteni. A hét végén a síoktatás is megkezdődik a kékesi tanulópályákon. A Bükkben fekvő Bánkúton – ahol nincs mód hóágyúzásra – abban bíznak: legalább 15 centiméternyi hó esik a héten, s akkor december 19-én, szombaton kinyitnak a déli sípályák. Nagyobb mennyiség esetén akár az északi pályákon is lehet majd siklani. Naprakész információkat a bánkúti síklub honlapjáról lehet szerezni a www.bankut . hu weblapról.

Hideg van
Hideg van
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.