Battonyai demonstráció a fogyatékkal élőkért

Egy nyáron elfogadott kormányrendelet áll a kedden Battonya határában kezdődött demonstráció hátterében. A szervezők szerint ellehetetlenül a fogyatékkal élők foglalkoztatása, az ügyben megszólított szocialista parlamenti képviselő, Karsai József politikai hecckampányról beszél.

– Községünkben 103, míg Békés megyében kétezer szociális foglalkoztatott veszíti el munkáját egy augusztusi kormányrendelet nyomán – mondta érdeklődésünkre a demonstrációt szervező Fodor József csanádapácai polgármester, a Békés Megyei Közgyűlés fideszes képviselője. Hozzátette: Európa figyelmét szeretnék felhívni, hogyan lehetetlenül el a megváltozott munkaképességű emberek élete.

A kormányrendelet átfogó rehabilitációs alkalmassági vizsgálatot és felülvizsgálatot ír elő. Ennek célja, hogy felmérjék az érintettek mentális, fizikai és egészségi állapotát, illetve készségeit és képességeit azért, hogy megállapíthassák, az ellátottak alkalmasak-e a szociális foglalkoztatás keretében a munkavégzésre. Fodor József szerint erre semmi szükség, hiszen a szociális foglalkoztatásban dolgozók orvosi papírjai rendben vannak. A csanádapácai polgármester nem érti, hogy a szociális foglalkoztatásért eddig normatívaként kapott pénzre miért kell a jövőben pályázni.

Tény, több tucat település már elutasító választ kapott. Fodor szimbolikusnak ne vez te, hogy Battonya határában tiltakoznak. Szerinte a dél-békési város MSZP-s polgármestere, a térség szocialista or szág gyű lé si képviselője, Karsai József áll a szigorításokat tartalmazó rendelet mögött. Fodor nem zárja ki, hogy a reménytelen helyzetbe került emberek között öngyilkossági hullám indul el, mert a 28 ezer forintos szociális segélyből nem lehet megélni.

– A parlament szociális bizottságának nem vagyok tagja, kormányrendeletre nincs ráhatásom, a mostani demonstráció politikai hecckampány – mondta Karsai József. A politikus tudomása szerint sokan a nyugdíjasok közül nappali ellátásban részesülnek, és közben akár napi hét órát a szociális foglalkoztatóban dolgoznak. Ez pedig kettős normatívafelhasználásnak minősül.

Mint megtudtuk, a demonstrálók addig maradnak, amíg a kormányrendeletet vissza nem vonják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.