Ügyészség vizsgálhatja a zuglói plázát

Ügyészségi vizsgálat lehet a vége annak a huzakodásnak, amely immár másfél éve tart a zuglói városközpont, a Mundo felépítése miatt az önkormányzat és a lengyel befektető, az Echo Investment között.

Önkormányzati forrásaink szerint nem zárható ki, hogy a Bosnyák téri beruházás késleltetése mögött ingatlanspekuláció áll. A helyi képviselőtestület, miután a polgármester felfüggesztette a napokban halvány többséggel már meghozott döntést, ma ismét szavaz arról, hozzájárul-e az eredeti szerződés módosításához, vagy ragaszkodik annak pontos betartásához, s az alapján a Mundo mielőbbi megépítéséhez. A Népszabadság értesülése szerint, ha a módosítás „átmegy” a testületen, az önkormányzat berkeiben erős az indíttatás az ügyészségi feljelentésre.

Weinek Leonárd
Weinek Leonárd

Információnkat Weinek Leonárd, a XIV. kerület független (volt SZDSZ-es) polgármestere nem kommentálta, ám újfent kijelentette: a kerületnek nem áll érdekében a teljesítési határidő meghosszabbítása, valamint a beépítési és funkcionális kötöttségek lazítása, főleg objektív és megfelelő ellentételezés nélkül.

A polgármester a Bosnyák téri beruházással kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy tavaly ősszel, amikor plázastopot hirdetett, az összes frakcióvezető írásos nyilatkozatban értett egyet azzal, hogy a befektető által benyújtott elképzelések és tervek alapvetően eltértek a szerződésben foglalt eredetiektől. A fejlesztésre szánt terület értékét a szakértők annak idején 8-12 milliárd forintra becsülték, de a kerület mindöszsze négymilliárdért adta el a lengyeleknek.

Ez nem egyszerű adásvétel volt, hanem sokkal inkább beruházási szerződés, hiszen az önkormányzat és az Echo egyidejűleg rendkívül visszafogott beépítési paramétereket és a kereskedelmi mellett sokrétű funkciót állapított meg a szerződésekben. A kerület és a befektető ezek tudatában, még az előző ciklusban, Weinek Leonárd elődjével szentesítette a megállapodást, amely a mai napig érvényes.

A polgármester szerint meglepő, hogy a korábbi egyetértés után most – pártállástól függetlenül – több képviselő, köztük az eredeti megállapodást előkészítő elődje, valamint az előző-jelenlegi tanácsnok kihátrálna a kontraktus mögül, mert ahogy fogalmaztak: „az élet felülírta a korábbi megállapodást”.

A kerület viszont, mondta Weinek, nem engedhet a nyers befektetői nyomásnak. Ha ezt tenné, hozzájárulna az alapvető funkcióváltáshoz és a beépítés növeléséhez, amivel a polgármester szerint legalábbis, vállalhatatlan vagyonvesztést szenvedne. Ezért a mai szavazás tétje igen nagy: megvédeni az önkormányzati és a helyi közösségi érdeket, valamint a közvagyont.

Weinek Leonárd szerint nem kizárható, hogy a befektető döntésében fontos elem volt a 4-es metró, ám ez nem része a szerződésnek. Így ez a fejlesztő üzleti kockázata, amit a kerület nem vállalhat át, miközben a telek esetleges későbbi eladásával csak a befektető járna jól, többmilliárdos haszonra szert téve.

Az Echo Investment korábban lapunkkal is azt közölte: célja a korrekt megegyezés és a kivitelezés megkezdése. A napokban pedig újsághirdetésekben tette közzé ezzel kapcsolatos álláspontját, határozottan visszautasítva azt a vádat, hogy jogosulatlan gazdasági előny megszerzésére törekedne. Kijelentette, a cég pénzügyi háttere stabil, s a híresztelésekkel szemben nincs csődhelyzetben. Az általa tervezett projekt pedig teljes összhangban áll a szerződésben foglaltakkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.