Salátatörvény a parlament előtt

Tizennégy törvényt módosítana a kormány a ma zárószavazásra kerülő egyetlen egészségügyi salátatörvény-javaslattal. Az elvileg már januártól életbe lépő jogszabály egyebek mellett szabályozza a kórházi privatizációt, egy évvel, 2011-ig eltolja a patikaalapítás további könnyítését segítő szabályok életbelépését, és törekszik a gyógyszerkassza stabilitására.

Ez utóbbi javaslat tartalmának sorsa a végszavazás előtti órákban is kétséges. A kormány eredetileg a generikus (lejárt szabadalmú orvosságok) még hatékonyabb árversenye miatt bevezetné a nemzetközi, az úgynevezett referenciaárazást. Magyarul: az egészségbiztosító évente egyszer a legtöbb közpénzt felemésztő, nagy forgalmú generikus orvosság árát összehasonlítaná az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térséghez tartozó államokban használatos árral. Azon szerek, amelyek így a hazai piacon legalább 30 százalékkal drágábbak, elveszítik a tb-támogatásukat.

A javaslat ellen erősen tiltakoztak a nagy hazai gyógyszercégek. Szerintük a változás nemcsak a belföldi piacon jelentene újabb hátrányt, de árcsökkentési kényszerrel járna az exportpiacokon is. Ma, a végszavazás előtt az alkotmányügyi bizottság koherenciazavarra hivatkozva teret engedhet a gyártók terheit mérséklő enyhébb változásnak.

Úgy tudjuk: az új változattal nem a három, hanem az öt legolcsóbb nemzetközi árat hasonlítanák össze, és csak 40 százalékos árkülönbség esetén esnének ki a termékek a hazai támogatási rendszerből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.