Hatósági össztűz alatt az MTV-székház

"Hatósági össztűz" alá kerül az MTV új óbudai székháza. A székházügyet a rendőrség mellett az ügyészség is vizsgálhatja a jövőben, ha a Legfőbb Ügyészség elrendeli a nyomozást a Fidesz hétvégi feljelentése alapján. A székházat üzemeltető cég bejelentette: hajlandó újratárgyalni a beruházási szerződést.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság után a Legfőbb Ügyészség is vizsgálódni kezdhet az MTV székházszerződéseinek ügyében, ha elfogadja Balsai István, a Fidesz jogi igazgatója által jegyzett, ismeretlen tettes ellen tett büntetőfeljelentést, és elrendeli a nyomozást hűtlen vagy hanyag kezelés ügyében. A Fidesz ugyanis e két bűncselekmény gyanújával fordult a nyomozó hatósághoz. Balsai István arra a kérdésünkre, mit remélnek a feljelentéstől, azt válaszolta: "ez nem remény, itt égbekiáltó ügyek vannak". Arra a kérdésünkre, hogy miért épp most tettek feljelentést, Balsai azt válaszolta: két hónapja a Fidesz jogi igazgatója, ez idő alatt kapott megbízást a feljelentés elkészítésére, és az adatgyűjtés eddig tartott.

A Magyar Televízió a Szabadság téren töltött öt évtized után az idén nyáron költözött át új, óbudai ingatlanába, amelyet azonban továbbra is csak bérel egy 22+18 évre szóló szerződés keretében. A bérbeadó
- egyben az épület építtetője - az egykori Wallis Ingatlan körébe tartozó Millenniumi Média Kft. Az évi hárommilliárd forint körüli bérleti díj és a bérbeadó cég különleges pénzügyi biztosítékrendszere miatt (a cég a televízió szinte minden bevételi forrására jogosult, ha nem kapná a bérleti díjat) azonban számos támadás érte a konstrukciót és a céget egyaránt.

Balsai szerint azzal valósulhatott meg a közpénzek hűtlen vagy hanyag kezelése, hogy bár szerinte a székházat 20-23 milliárd forintból fel lehetett volna építeni, mégis kilencvenmilliárd forint körüli összeget "élveznek valakik húsz évre bebiztosított bérleti díjként".

A Millenniumi Média Kft. az MTI-n keresztül cáfolt vagy pontosított több, Balsainak tulajdonított állítást. Eszerint: a kormány 2004-ben nem "átadta" a Wallis Ingatlan Zrt.-nek a Millenniumi Média Kft.-t, hanem azt nyilvános pályázat nyerteseként 2006 decemberében 7,4 milliárd forintért vette meg az államtól a Wallis Ingatlan. Balsai állításával szemben húsz évre nem kilencvenmilliárd, hanem 48 milliárd a bérleti díj - közli a bérbeadó társaság. (A mi számításaink szerint a mostani, évi hárommilliárdhoz közeli díj két évtizedre mintegy hatvanmilliárd forintot tesz ki - a szerk.). Tagadja a bérbeadó cég azt is, hogy a tévé már a beköltözés előtti két évben is évi kétmilliárd bérleti díjat fizetett volna - 2007-ben ez az összeg a közleményük szerint 547 millió forint volt.

Sándor István, a Millenniumi Média Kft. ügyvezetője lapunk kérdésére ugyanakkor megerősítette, hogy hajlandók újratárgyalni a bérleti szerződést. Azt azonban nem árulta el, hogy ez a konstrukció mely elemeit érintené.

Kállai is vizsgálódik

Hivatalból vizsgálatot indított Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa
amiatt, hogy az MTV-t érintő jövő évi pénzügyi elvonások veszélyeztetik a kisebbségi műsorokat. Kállai Ernő szerdára egyeztetésre hívta hivatalába a köztelevízió ügyvezető elnökét, az országgyűlés kisebbségi, valamint kulturális és sajtóbizottságának elnökeit és a kisebbségi közösségek képviselőit.

A Millenniumi Média Kft.-től bérelik
MTV Székház
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.