Közterületen nem épülhet ortodox templom Medgyesegyházán

Nem adta elvi egyetértését a medgyesegyházi képviselő-testület ahhoz, hogy a Békés megyei kisváros közterületén, az önkormányzat által ingyen átadott területen román ortodox templom épüljön - erről pénteken rendkívüli ülésen döntöttek.

A testület egyetlen tagja sem szólt a templom építése ellen, de szerintük azt magánterületen és telekvásárlás után valósíthatja meg a kezdeményező, a Románság Hagyományaiért és Jövőjéért Egyesület.

Szóba került az a nyílt levél is, amelyben a helyi Jobbik a trianoni békeszerződés felmondásához, az 1920. június 4-e előtti magyar-román határ visszaállításához kötötte a templom felépítését. Az ülésen felszólaló Kis Árpád, a Jobbik helyi elnöke megismételte kijelentését, amit a medgyesegyházi jobbikos keresztállításon mondott: "a románság áruló". Ettől elhatárolódó Nagy Béla polgármester szerint a kollektív megbélyegzés igazságtalan, és nem fér bele az európai jogrendszerbe.

A templomépítők kezdeményezését támogatta a román kisebbségi önkormányzat is, majd a tervekről Ion Fodoreanu gyulai román főkonzul és Siluan gyulai román püspök is tárgyalt az önkormányzat vezetésével. Akkor még az körvonalazódott, hogy a parkban kaphatna helyet a templom. A pénteki ülésre készült előterjesztés az ingyenes, önkormányzati területátadás elvi egyetértéséről szólt, de azt a testület többsége nem támogatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.