Gyakran kiabálnak, ritkábban ütnek az iskolákban

A szakiskolákban van jelen a legnagyobb mértékben az agresszió: ez a diákok és a tanáraik viselkedésére is igaz - derül ki egy kutatásból. A gimnáziumokban épp a legalsóbb rétegekből származó diákok a legbékésebbek.

A verbális agresszió erőteljes az iskolákban, de a fizikai alacsonyabb mértékű annál, mint ahogy azt az utóbbi évek sajtóhíreiből, illetve az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalához érkezett panaszok alapján várni lehetett volna - mondta Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman tegnapi sajtótájékoztatóján, ismertetve az iskolai konfliktusokat feltérképező kutatás eredményeit. A vizsgálat során 186 iskola 4375 tizenegyedik osztályos diákját és 980 pedagógusát kérdezték meg.

A leggyakoribb tanár-diák közötti agressziófajta a kiabálás, a káromkodás - ilyenekről a tanárok és a diákok harmada számolt be. A fizikai konfliktus kevésbé jellemző: a tanárok három százaléka mondta, hogy megrángatott, megütött vagy meglökött egy diákot, és 1,9 százalékban vallották magukat ilyesmik elszenvedőjének. A diákok négy százaléka beszélt tanára bántalmazásáról, ugyanakkor tíz százalékukat ért fizikai atrocitást tanára részéről.

A kutatás fölhívta a figyelmet az iskolatípusok közti erőteljes különbségekre. Az agresszió mindkét formája a szakiskolákban a legerőteljesebb, a legkevésbé pedig a gimnáziumokban - ez a diákok és a tanárok viselkedésére is igaz. Ez önmagában nem meglepő, hiszen a szakiskolákba járnak a társadalom legalsóbb rétegeiből származó diákok. A legfeljebb nyolc általánost végzett anyák gyermekeinek tíz százaléka jár gimnáziumba, a diplomások gyerekeinek pedig alig tíz százaléka tanul szakközépiskolában. Ugyanakkor a gimnáziumokban azok a diákok viselkednek a legbékésebben, akik a társadalom legalsóbb rétegeiből származnak, a szakiskolákban viszont éppen a legmagasabban iskolázott szülők gyermekei a legagresszívabbak.

A kutatók régiók és vallásosság terén nem találtak összefüggést az agressziós cselekményekkel, a televíziózás, a számítógépes játékok használatának gyakoriságával viszont igen. Akik napi 4 óránál több időt töltenek a tévé előtt vagy a számítógépes játékkal - jellemzően a szakiskolások -, jóval erőszakosabbak. Az nem derült ki, hogy eleve az agresszív diákok néznek-e több tévét, vagy pedig a tévézés teszi őket agresszívvá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.