Szomszédháború a golffalu miatt

Különös helyzet alakult ki a Zsámbéki-medencében egy tervezett golffalu kapcsán. A Pátyra álmodott beruházás az ellenzői szerint felhőkarcolókat, megaplázát és legalább hétezer új lakost jelentene – az építtető szerint viszont erről szó sincs.

Kívülállóként nehéz eligazodni egy olyan történetben, amelyen minden érintett másra hivatkozik. A pátyi golffalut megépíteni tervező spanyol cégcsoport magyarországi vezérigazgatója, Mervó József – Páty polgármesterével, Bognár Andrással közösen tartott – tájékoztatóján többször leszögezte: nem akarnak harminc méter magas épületeket és két Westend méretű megaplázát építeni a 120 hektáros pátyi területre. A szabályozási terv módosítása kapcsán –pontosabban annak kötelező véleményeztetése során – fellángolt környékbeli ellenkampány szószólói viszont úgy vélik, a pátyi projekt nem egy falu, hanem egy minden elemével felszerelt város megvalósításáról szól.

Páty három éve elfogadott szabályozási terve a beruházás helyszínéül kiszemelt területre egy szerényebb fejlesztéshez szabott kereteket. Annak alapján egy golfpálya és a hozzá kapcsolódó 250 apartman épülhetett volna. A területet birtokló két magánszeméllyel előszerződést kötött Grupo Milton viszont ennél nagyobb léptékű beruházást szeretne megvalósítani, ezért van szükség a módosításra, amiről februárban népszavazás dönt majd Pátyon.

Mervó József szerint érthetetlen, miért indult ellenkampány és rémhírterjesztés a fejlesztés ellen, ami a helyieknek számtalan előnnyel járna. Javára írható például annak a hárommilliárd forint értékű elkerülő útnak a megépítése, amely tehermentesíti Páty belterületét az elviselhetetlen átmenő forgalomtól. Középiskola létesítését is tervezik, ami hiányzik az agglomerációból, s emiatt naponta több órát utaznak a fiatalok a fővárosba.

A megfelelő infrastruktúra hiányát Páty polgármestere az agglomeráció általános gondjának nevezte, ami elvándorláshoz vezet. Szerinte a helyieknek kizárólag előnyökkel járó golffalu tervét éppen az a szomszéd ellenzi a legjobban – nevezetesen Telki polgármestere –, akinek eddig minden építési tervére igent mondtak, noha a település már teljesen beépítette területét.

A Pátyra tervezett, bár Telki határába épülő új golffaluban 1500 lakás és 300 villaépület, szálloda, iroda épülne, és egy mindössze nyolcezer négyzetméteres kereskedelmi létesítmény, ami a sokat emlegetett megapláza alapterületének töredéke. Vagyis szó sincs kaszinóvárosról, vigalmi negyedről és felhőkarcolókról – az új szabályozási tervben mindössze 15 méteres építménymagasság szerepel.

A szabályozási terv módosítási eljárásába ügyféként a szomszédos településeket, így Telkit, és Budakeszit is be kell vonni. Utóbbi is elutasította a módosítást, bár ez csak véleményezési jog, nem jelent vétójogot. Telki polgármestere, Danóczy Balázs elmondta: ha Páty elfogadja a szabályozási terv módosítását az általuk ismert formában, Alkotmánybírósághoz fordulnak, a tét ugyanis a Zsámbéki-medence, vagyis az ott élők jövője.

A telki elöljáró szerint a lényeg a csúsztatásban rejlik: a szabályozási terv módosításában 15 méteres építménymagasság szerepel ugyan, csakhogy az OTÉK előírásai szerint az efféle átlagos építménymagasság azt jelenti, hogy egy összefüggő épület átlagos homlokzata nem lehet 15 méternél magasabb –ezzel szemben akár 30 méter magas elem is kerülhet bele. A novemberi véleményegyeztető tárgyaláson szerepelt, általa látott terv emellett százezer négyzetméternyi kereskedelmi terület építését is lehetővé teszi. Igaz, – tette hozzá – a Grupo Milton vezetője azt ígéri, nem építenek nyolcezer négyzetméternél nagyobbat.

A veszély abban áll, hogy a szabályozási terv szerzett jogokat biztosít: a területen eztán bárki akár százezer négyzetméteres plázát is építhet. Igaz lehet, hogy a spanyolok nem akarnak akkorát, de ha nem akarnak, akkor az ne is kerülhessen be a szabályozási tervbe. Az eljárásjogi és törvényességi hibákat sorolva Danóczy figyelmeztetett: a módosítási tervet második körben kiegészítették, és nagyobb területre adták be, de az érintettekkel nem ismertették a változtatás céját, annak várható hatásait. Mindezek miatt akarják a terv ellenzői, hogy a szabálytalanul végzett tervmódosítást Páty vonja vissza.

A Grupo Milton a febuári, ügydöntő népszavazás kimenetelétől függetlenül épít Pátyon golffalut, legfeljebb olcsóbban, ugyanis ez esetben a nagyszabású útfejlesztést meg kell kurtítaniuk – válaszolta kérdésünkre a vezérigazgató, jelezve, hogy eltökéltek a 12-14 évre tervezett beruházás iránt. A beruházó cégnél emellett azt is hangsúlyozzák, hogy a véleményegyeztetésre szétküldött anyagon változtatni fognak, például maximalizálják az építménymagasságot 15 méterben, ami garantálja, hogy nem lesznek felhőrkarcolók. A megapláza építéséhez szükséges övezeti besorolás meg nem szerepel a tervezetben, a településközponti vegyes övezetbe, ami a területen öszszességében van ugyan mintegy 100 ezer négyzetméter, a szabályozás eleve nem enged nagy területű bevásárlóközpontot.

Az ellenzők, és támogatók egyelőre elbeszélnek egymás mellett, a vita végére valóban csak egy népszavazás tehetne pontot, bár a golffalu már régen nem csak a pátyiakról szól.

A számítógépen ilyen a leendő golfálom
A számítógépen ilyen a leendő golfálom
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.