Nem lesz elbocsátás az MTV-ben

Visszavonja a csoportos létszámleépítésről szóló döntését a köztévé menedzsmentje, és a felmondóleveleket is „visszahívja”. Közvetlen sztrájkfenyegetés egyelőre nincs, de a sztrájkbizottság fontosnak tartaná, hogy az új cégvezetővel pénz is érkezzék.

Egyelőre nem lesz sztrájk a Magyar Televízióban, mert a menedzsment első lépésben eleget tett a televízióban múlt héten alakult sztrájkbizottság követeléseinek – derült ki a bizottság tegnapi tájékoztatóján. Így, amíg nem nincs megállapodás a menedzsment és a sztrájkbizottság között, addig elbocsátások sem lesznek.

– A legfontosabb eredmény az, hogy a menedzsment visszavonja a munkaügyi központoknál már bejelentett csoportos létszámleépítést –foglalta össze a tegnapi tárgyalás eredményeit Lázár András, a sztrájkbizottság elnöke.

Medveczky Balázs ügyvezető alelnök menedzsmentje kétszáz dolgozó elbocsátását határozta el korábban, százötvenen a felszámolásra ítélt három vidéki stúdióból kerültek volna ki. A tulajdonosi testület utasítására azonban visszavonták a stúdiók felszámolásának tervét, így a csoportos leépítés is okafogyottá lett. Az eredményt jelentős részben saját sikerének tulajdonítja a sztrájkbizottság. Amint azt is, hogy a már elkezdődött szórványos elbocsátásokat is visszavonta a menedzsment. – Azok a munkatársak, akiket elbocsátani terveztek, nemsokára megkapják a visszavonó levelet a munkáltatótól – jelentette ki Kapuvári Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője, az üzemi tanács elnöke. Kapuvári a tájékoztatón az MTV csökkentett finanszírozásáról döntő kormányt és az Országgyűlést tette felelőssé a kialakult helyzetért. Később azonban lapuknak azt mondta: a menedzsmentnek is megvan a maga felelőssége abban, hogy a kormány és a televízió közti ellentétek idáig fajultak, és az ellehetetlenülés szélére került az MTV. A menedzsment jövő évre vonatkozó válságtervét egyelőre nem tárgyalta a kuratórium. – A Bednárik Imre cégvezető megválasztása miatt kialakult új helyzetben, továbbá a sztrájkbizottsággal folytatott tárgyalások okán is át kell azt dolgozni – mondta Csernus János, az MDF kurátora. Úgy tudjuk: a cégvezető és az ügyvezető tegnap az együttműködéstől tárgyalt.

Megkérdeztük a Fővárosi Bíróságtól: hol tart az MTV új cégvezetőjének bejegyzési kérelme. A válasz: tegnap érkezett a cégbírósághoz az MTV adataival kapcsolatos változásbejegyzési kérelem, amelynek elbírálása folyamatban van. Balogh László, a tévékuratórium KDNP-s alelnöke – több fideszes kurátor nevében is eljárva – tegnap levelet küldött a Fővárosi Bíróságnak, hogy ne jegyezze be Bednárik Imre cégvezetői jogát, mivel szerintük törvénytelenül választották meg; hasonló tartalmú levelet küldtek az MTV Közalapítványt felügyelő Legfőbb Ügyészségnek és Katona Bélának, a közmédiumokat tulajdonló Országgyűlés MSZP-s elnökének is. Kenesei Judit, a cégbíróság megbízott kollégiumvezetőhelyettese lapunknak elmondta: ők csak a bejegyzési kérelem szabályszerűségét vizsgálhatják, azt nem, hogy milyen körülmények között választottak meg vagy nevezetek ki valakit valamely vezető tisztségre. Aki kifogásolja a bejegyzési kérelmet, és akinek az a jogos érdekeit sérti, bírósághoz fordulhat.

Egyben marad a Népszava

Mégsem megy a Népszava online a Stop.hu oldalra. A Népszava lapkiadó Kft. egyoldalúan felmondta a korábban erről rendelkező szerződést – tudtuk meg. A kiadó szerint az átvevő cég nem adott kellő biztosítékot arra, hogy megőrzi a Népszava online szellemiségét. Az adásvételi szerződéshez garanciaként csatolt melléklet ehhez kevésnek bizonyult a Népszava számára, ezért léptek vissza a megállapodástól. Megtudtuk: gyakorlati értelemben nem kell megállapodni az online felület visszavételéről, hiszen az még nem került el a Népszava kiadójától. Kérdés, hogy a héten megküldött egyoldalú szerződésbontást elfogadja-e az átvevő, a Stop.hu oldalt működtető OPT Kft. Horváth Éva, a cég ügyvezetője egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben. (P. A.)

Kapuvári Gábor és Lázár András tájékoztatja a sajtót
Kapuvári Gábor és Lázár András tájékoztatja a sajtót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.