A kórházaknak idén nincs pluszpénz

A kórházak tartozásainak kifizetésében zavart okoz, hogy az októberi intézménymentő megállapodás ellenére a kormány által ígért hatmilliárd forintot mégsem kapják meg az idén, miközben a beszállítóktól év végéig kértek haladékot. A miniszter arra hivatkozik, hogy az idén utalják, de a jövő évi keretből, így csak januárban jut el a kórházakhoz.

Állítólag félreértették a kórházi érdekvédők az októberi megállapodást, így több intézményvezetőt villámcsapásként ért a hír, hogy a még az idén fölhasználható többletforrás már nem érkezik meg a kórházak számlájára. A kormánnyal eredményes tárgyalást folytató intézményvezetők ugyanis rögtön az összességében 42,5 milliárd forintos többletfinanszírozásról szóló megállapodás aláírása után arra kérték a beszállítókat: várjanak tovább a pénzükre, még az idén meglesz. Most fizetniük kéne, ezért szükségük van a megállapodásban szereplő összegre. Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint a decemberre vállalt hatmilliárd forintot még ebben a hónapban utalják, de a pénzt már csak január elseje után tudják felhasználni a kórházak. Az év első hónapjában viszont háromszor is pénzhez jutnak az intézmények, a hó elején megkapják a hatmilliárdot és a szokásos havi finanszírozást, a hónap közepén pedig az ígért egyhavi többletet.

Az intézményeket azonban ez nem vigasztalja, többük decemberre, mások januárra szerződtek a beszállítókkal az adósságaik törlesztésére.

– Több intézmény karácsony előtt már nem is tudja kifizetni a vállalkozásban dolgozó orvosok számláit –mondta lapunknak Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Hozzátette: már nincs min spórolniuk. Az ellátható betegek száma már szinte mindenütt kvótákhoz kötött. A jövő héten kedden a kórházszövetség elnökségi ülésén az érdekvédők közösen értékelik a kialakult helyzetet. A találkozóra a kórházszövetség fölméri, miként érinti az egyes intézményeket, hogy csak januárban jutnak hozzá a hatmilliárd forinthoz, valamint azt is, milyen a H1N1 vírus elleni átoltottság az intézményekben – jelezte lapunknak Varga Ferenc. A szervezetek addig is levelet írtak a miniszterelnöknek, melyben a hatmilliárd forint mielőbbi utalását kérik. Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnökének véleménye szerint lehet, hogy jogszerű az eljárás, melynek következtében csak jövőre kapják meg a decemberre ígért pénzt, de nem erkölcsös.

Az egyik, kórházi laborvegyszereket forgalmazó cég képviselője lapunknak azt mondta: vár, nem nagyon tehet mást. Pedig a bankok mind több beszállítói hitelszerződést mondanak fel vagy kérnek további fedezetet a finanszírozásukhoz. Azaz a várakozás egyre többe kerül nekik is.

– Átlagosan száz nap telik el az áru átadása és a fizetés között a gyógyszerszámlák esetében – mondta Szabó Ferenc, a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat vezérigazgatója a Népszabadságnak. Ez a várakozási idő még hosszabb lehet, miközben úgy 30-40 kórháznak már most is csak készpénz ellenében szállítanak gyógyszert. Ezek az intézmények ugyanis már rég túllépték a „hitelkeretüket.”

Az Orvostechnikai Szövetség alelnöke, dr. Polák László szerint csak az ő cégeik 6-7 milliárd forint lejárt határidejű tartozást tartanak nyilván. Ő tud olyan kórházról is, amely már egy éve nem fizet. Szállításaikat a nagyon eladósodottak esetében sem korlátozzák, de az valószínű, hogy a tartozások költségeit (banki kamat stb.) át kell hárítaniuk az intézményrendszerre.

Az október eleji egyezségben még hatmilliárd forintot ígértek az egészségügyi intézményeknek
Az október eleji egyezségben még hatmilliárd forintot ígértek az egészségügyi intézményeknek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.