Magyarország igazi arca

– Örömre ad okot, hogy a magyarországi zsidó közösség újra él és virul, de aggodalomra is van ok, hiszen a régi bűnös gondolatok újra egyre nagyobb veszélyt jelentenek, és nemcsak a zsidóságra, hanem az egész nemzetre – fogalmazott Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap a Parlamentben rendezett Magyar–zsidó együttélés – együtt a közös jövőért című konferencián.

A rendezvény díszvendége Elie Wiesel Nobel-békedíjas író volt, akit 1945-ben, 15 évesen az erdélyi Máramarosszigetről hurcoltak koncentrációs táborba. Az író beszédében emlékezett rá, hogy a deportáláskor látta sírni jóformán egyetlen alkalommal az édesapját. Akkor, amikor a magyar katonatiszt elvette és a kukába dobta hivatalos papírjaikat.

– Magyarország igazi arcát nem torzítja gyűlölet, még ha nem is tud mindig mosolyogni – mondta Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke. „Nem tűrjük, hogy ártatlan zsidó emberek szenvedéseit felhasználva országunk többi súlyos bajának megvitatása helyett bennünket arra kényszerítsenek, hogy hamis vádak elleni védekezésre vesztegessük erőinket” – mondta a lelkész-politikus.

Emlékeztetett rá, hogy a vészkorszakban számos magyar mentette az üldözötteket, az embermentők emlékére pedig zöldellnek a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet által ültetett fák.

Elie Wiesel az antiszemita, raszszista megnyilvánulások egyértelmű elutasítására buzdította a magyarokat, majd feltette a kérdést, hogy miért nem teszik büntethetővé a holokauszt tagadását, ahogy például Franciaországban és Németországban, illetve, hogy az iskolákban miért nem tanítják behatóan a holokauszt történetét. Úgy fogalmazott, hogy a múlt a közömbösség veszélyére tanít. Nemzetközi tapasztalatait összegezve pedig úgy vélekedett: a világ nem tanult a leckéből.

Erdő Péter bíboros, a katolikus püspöki kar elnöke köszönti a Nobel-békedíjas írót
Erdő Péter bíboros, a katolikus püspöki kar elnöke köszönti a Nobel-békedíjas írót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.