Szonda: dagad az önbizalomtól a Fidesz tábor

A Fidesz szavazótáborának mérete és összetétele hónapok óta változatlan. Folyamatosan őrzi 2,8 millió hívét és kiváló pozícióit az ötven év alattiak, a kisvárosok és falvak társadalmában – derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A felmérés összegzése megállapítja: az ellenzéki párt nagy erejének számít, hogy a támogatói kör óriási önbizalommal telített, közfelkiáltással – 97 százalékos arányban – jelentik ki: megnyerik a választást. A párt tartalékát jelenthetik az egyértelműen jobbra húzó bizonytalanok – nagyjából kétszázezren –, valamint a Jobbik azon hívei – körülbelül 150–200 ezren – akik a Fidesz felé is kacsingatnak. Ugyanakkor a jelenlegi tábort gyengítheti az a háromszázezer Fidesz-szimpatizáns, akik azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a Jobbikra adják majd a voksukat.

Az MSZP az elmúlt két hónapban felfelé indult, ám ez csak a korábbi veszteségek pótlását jelenti. Minden jel arra utal, hogy a szocialisták a bizonytalanok táborából tudták maguk mellé állítani a háromszázezer körüli választópolgárt. Az érkezők jellemzően az ötvenes-hatvanas korosztályokhoz tartoznak, és városokban élnek.

Rajtuk kívül még a diplomások körében is megfigyelhető a szocialista párt irányába való mozgolódás, de ezáltal is csak kétszeresre szűkül (30-16 százalék) a korábban meglévő háromszoros (33-11-es) Fidesztöbblet. A hatvan év felettiek csoportja a szocialista párt bázisának tekinthető, de idén nyáron, kora ősszel ebben a körben is eléggé lemaradtak (27-18-ra) a Fidesztől. A mostani változás következménye, hogy sikerült ledolgozni a hátrányt (22-22). A városokban azonban csak csökkenteni tudta az MSZP a különbséget, és még Budapesten sem érte utol a legnagyobb ellenzéki pártot. A fővárosban ugyanis 27 százalékon áll a Fidesz, 21 százalékon az MSZP.

A felmérés eredménye szerint a szocialisták lelkesedése továbbra is alacsony szintű. Viszonylag gyenge az aktivitásuk, most vasárnap ugyanis csupán 53 százalékuk menne el szavazni, szemben a Fidesz híveinek 63 vagy a jobbikosok 65 százalékos részvételi hajlandóságával.

Nem igazán erős a szocialisták elkötelezettsége sem, a mostani szimpatizánsok 57 százaléka tartja teljesen biztosnak, s további húsz százaléka szinte bizonyosnak, hogy a jövő évi parlamenti választáson is az MSZP-t támogatja.

A Fidesz híveinek valamivel nagyobb az elszántsága: 63 százalékuk megingathatatlannak mondja magát, s még 19 százaléknyian majdnem biztosak abban, hogy tavaszig kitart jelenlegi preferenciájuk.

A szocialisták választási esélyét növelheti meglévő szimpatizánsaiknak az a része – négytizede-fele –, akik most tétováznak, nem elég elszántak. Másfelől pedig nekik is van potenciális tartalékuk a bizonytalan választópolgárok körében, még nagyobb is, mint a Fidesznek – úgy 400 ezer fő. (Szonda Ipsos)

Az adatfelvétel ideje: 2009. december 1–7. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

A XII. kerület új ékessége, a Sportmax fogadta be a Fidesz küldötteket. Nem véletlen, hogy a kerület polgármestere, a Fidesz alelnöke nyitotta meg a kongresszust
A XII. kerület új ékessége, a Sportmax fogadta be a Fidesz küldöttek. Nem véletlen, hogy a kerület polgármestere, a Fidesz alelnöke nyitotta meg a kongresszust
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.