Ellenőrt kapott Medveczky a kuratóriumtól

Bednárik Imre hírigazgató személyében cégvezetőt nevezett ki tegnap Medveczky Balázs ügyvezető alelnök mellé a Magyar Televízió kuratóriumi elnöksége. Az új vezető jóváhagyása nélkül az MTV nem fizethet.

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF kurátorai szavazataival, kétharmados többséggel cégvezetőt nevezett ki a Magyar Televízió élére a kuratóriumi elnökség. Bednárik Imre, az MTV hírigazgatója – lapunk volt főmunkatársa – a megbízást elfogadta. A döntés ellen szavaztak a Fidesz és a KDNP kurátorai.

Az új cégvezető feladata a gazdálkodás ellenőrzése lesz. Feladatkörét az ügyvezetői tisztségét megtartó Medveczky Balázs alelnökkel közösen gyakorolja. A cégvezető konkrét műsor-politikai döntésekbe nem szólhat bele, ám az MTV valamennyi kifizetését előzetesen jóvá kell hagynia. Nélküle nem bonthat fel és nem is köthet szerződést a televízió ügyvezetője.

– A lépésre azért került sor, mert a kuratóriumi elnökség bizalma megingott Medveczky Balázsban, aki ügyvezetőként több döntésüket nem hajtotta végre, a vidéki stúdiók felszámolásának elindításával zsarolásba kezdett – nyilatkozta lapunknak Hábetler Helga MSZP-s kurátor.

A döntést a gazdasági társaságokról szóló törvény egy nemrég módosított paragrafusára hivatkozva hozták meg. Ez lehetővé teszi, hogy a társaság legfőbb szerve – a vezető tisztségviselők tevékenységének segítésére – egy vagy több cégvezetőt nevezzen ki. E ponton máris jogvita támadt a döntés ellen szavazó ellenzéki és a támogató kurátorok között.

– Bednárik Imre feladata, hogy elejét vegye annak, hogy Medveczky Balázs indulati döntéseket hozzon – tette hozzá Bölcskei Károly, az MSZP másik kurátora. Tágabb értelemben azt várják a cégvezető tevékenységétől, hogy ésszerű és racionális gazdálkodást vezessen be, eleget téve a miniszterelnöki elvárásnak is. Bajnai Gordon ugyanis a fenti feltételek teljesüléséhez kötötte az MTV-nek nyújtható esetleges többlettámogatást.

Balogh László, a kuratórium KDNP-s elnökhelyettese lapunknak azt mondta: nem tudják elfogadni, hogy a kormányés ellenzéki oldal konszenzusát kikényszerítő kétharmados médiatörvényt feles cégtörvénnyel „írja felül” a kuratórium többsége. – A döntést –amit hangsúlyozottan elutasítunk – jog szerint csakis a civil delegáltakkal kiegészült „nagykuratórium” hozhatta volna meg, nem pedig annak elnöksége – nyilatkozta Balogh a Népszabadságnak.

A médiatörvény e ponton valóban nem fogalmaz egyértelműen, mivel a televízió esetében „legfőbb döntéshozó szervként” a nagykuratóriumot jelöli meg – ennyiben az ellenzék álláspontját támasztva alá. Másfelől – és erre hivatkozik a szocialista Bölcskei Károly is – a tévé gazdálkodásának ellenőrzését kizárólagosan a kuratóriumi elnökségnek adja. Ők épp ezzel a feladattal bízták meg Bednárik Imrét.

Az ellenzéki kurátorok a kuratórium ellenőrző testületénél megóvják a mai döntést, és azt is fontolóra veszik, hogy bírósághoz forduljanak. – A döntés a mai nappal hatályos, és azt egy-két napon belül be is jegyezheti a cégbíróság –mondta az MSZP-s kurátor, Fehér Zsuzsa.

A Népszabadságnak nyilatkozó Bednárik Imre visszautasította az ellenzék részéről őt ért politikai vádakat, amelyek szerint a „baloldali médiakoalíció” az ő személyén keresztül próbálná ellenőrzése alá vonni az MTV-t. Lapunknak azt mondta: célja, hogy a köztévé stabilan működő cég legyen.

A cégvezető
A cégvezető
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.