A magániskola kap támogatást, az önkormányzati nem

Nem sértette meg az egyenlő bánásmód elvét Jászladány önkormányzata, amikor nyolc éve bérbe adta az önkormányzati iskola egy részét azért, hogy ott egy alapítvány magániskolát hozzon létre, s így elkülönítette a roma és nem roma tanulókat. A szegregáció miatt pert indító polgárjogi szervezet fellebbez az elsőfokú döntés ellen.

Jászladányban az úgynevezett elit többségi és a mélyszegénységben élő cigány gyerekek nem beszélgetnek egymással, nem játszanak közösen az udvaron, s nem alakítják ki már ebben az életkorban társadalmi kapcsolataikat: erről a felnőttek gondoskodtak, amikor egy alapítványi iskola létrehozásával elkülönítették őket egymástól – mondta tegnap az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogi képviselője, Budai Zoltán a Szolnok Megyei Bíróságon. Az alapítvány a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezettel közösen indított pert annak érdekében, hogy igazolják: az önkormányzat maga hozta hátrányos helyzetbe az önkormányzati iskolába járó, többségében hátrányos helyzetű roma tanulókat, amikor elősegítette egy magániskola létrehozását a településen. Keresetükben annak megállapítását kérték, hogy az iskolaépület megosztása miatt jogellenesen különítik el a cigány és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket, s az utóbbiak számára az önkormányzati iskolában az elvárhatónál alacsonyabb színvonalú oktatást biztosítanak. Kérték, hogy a bíróság kötelezze az önkormányzatot: állítsa helyre a magániskola elindítása előtti állapotokat.

A jászladányi önkormányzati iskola korábban két épületben működött: a falu központjában lévő új iskolában az alsó tagozatosok, míg a régi, faluszéliben a felsősök tanultak. Nyolc éve azonban a magániskola egy hosszú távú bérleti szerződéssel megkapta az új iskola nagyobbik felét, s ide járnak most azok a diákok, akiknek szülei megengedhetik maguknak a havi négyezer forintos tandíjat. A romák többsége azonban nem ilyen –hangsúlyozta a bíróságon Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke. Így a cigány gyerekek nagy része rosszabb körülmények közé, a régi iskolába szorult. Az elkülönítés óta az önkormányzati iskolába rekesztett gyerekek tanulmányi átlaga romlott, s a korábbi hússzorosára nőtt az igazolatlan tanórák száma.

– Az önkormányzat az idén már több mint nyolcmillió forintos támogatást szavazott meg a magániskolának, miközben az önkormányzatitól elvontak pénzt –mondta a roma polgárjogi képviselő. Szavai szerint a magániskolát működtető alapítvány elnöke, Nagy Gellértné tagja a képviselőtestületnek, s másik két helyi önkormányzati képviselő mellett kuratóriumi tag az alapítványban Dankó István, a település polgármestere is.

Dankó István, valamint az önkormányzatot a bíróság előtt képviselő jogász végzettségű felesége, Dankóné Makai Gabriella azzal érveltek: a magániskolával kötött szerződés szabályos, mert a képviselő-testület belátása szerint rendelkezhet a tulajdonjogával. A polgármester szerint a magániskola nem szegregál, mindössze biztosítja a közszolgáltatások bővítését, a szülők szabad iskolaválasztásának jogát.

A bíróság végül elutasította a jogvédők kérését, egyetlen pontban sem marasztalta el az önkormányzatot és a magániskolát működtető alapítványt. Jogszerűnek találták a korábbi önkormányzati iskolaépület egy részének bérbeadását, s a bíróság szerint az sem bizonyítható, hogy a régi épületbe szorult gyerekek egyenlő bánásmódhoz való joga sérült.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet képviselői bejelentették: fellebbeznek a döntés ellen.

Bezárt iskolaajtó a 2003-as tanévnyitó napján Jászladányban
Bezárt iskolaajtó a 2003-as tanévnyitó napján Jászladányban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.