A válságterv szerint filmet sem vesz az MTV

Csütörtökön tárgyal először a Magyar Televízió sztrájkbizottsága hétfőn átadott követeléseiről a menedzsmenttel. Ha nem születik megállapodás, időről időre elsötétülhet a képernyő. Az MTV tulajdonosi testülete ma tárgyalja a menedzsment válságtervét. Kérdéses, hogy a stúdióműsorokon és az ismétlésen túl láthatnak-e mást is jövőre a nézők.

Öt pontba szedte követeléseit a Magyar Televízióban múlt héten alakult sztrájkbizottság. Az ezt tartalmazó levelet hétfőn adták át a tévé menedzsmentjének; a tárgyalások csütörtökön kezdődnek. A szakszervezet követeli: azonnal állítsák le az elbocsátásokat. Lázár András, a sztrájkbizottság elnöke elmondta: a képzés, a székházprojekt, az intézményi kommunikáció és a hírigazgatóság területéről is küldtek el munkatársakat az elmúlt hetekben, így reagálva a 9,5 milliárd forinttal szűkülő vállalati büdzsére. Szerintük az elbocsátásokat semmiféle stratégia nem alapozza meg. A regionális stúdiók felszámolását - a kuratórium felszólításának megfelelően - Medveczky Balázs ügyvezető alelnök ugyan leállította, de a sztrájkbizottság ezt megállapodásba is szeretné foglalni. Követelik, hogy csökkentsék az igazgatók millión felüli fizetéseit és emeljék meg a dolgozók kétszázezer forint körüli átlagfizetését. Egyben felszólítják a menedzsmentet, a kuratóriumot, az Országgyűlést és a kormányt: biztosítsák az MTV finanszírozását úgy, hogy el tudja látni közszolgálati feladatait.

- Mi lesz, ha nem tudnak megegyezni a menedzsmenttel? - kérdeztük Lázár Andrást. A szakszervezet lehetséges válaszlépései között van a demonstráció, az aláírásgyűjtés, végső esetben a képernyő egy-egy percre történő elsötétítése.

A menedzsment elkészítette saját jövő évi vészforgatókönyvét, válaszul arra, hogy az Országgyűlés a tavalyinál 9,5 milliárd forinttal kevesebb pénzt juttatott a kormányzati politikusok szerint pazarlóan gazdálkodó köztévének.

A dokumentum kétszáz munkatárs elküldésével számol - felét a gyártásról, harmadát a műsor-, a maradék 38 főt adminisztratív területről bocsátanák el. Ezzel a tévé egymilliárd forintot takarítana meg jövőre - ám az elbocsátás végkielégítésekkel és járulékokkal 1,2 milliárdba kerülne. A köztévé e célból 800 milliós állami támogatással számol. A vezetői szintek számát is csökkentenék húsz százalékkal, és felülvizsgálnák a 800 ezer forint feletti jövedelmeket - ettől nyolcvanmillió forint megtakarítást remélnek.

A dokumentumból kiderül: hiába alakítottak ki ősztől belső gyártású műsorsávokat és hiába emelték az ismétlések számát - még ez sem elég. Jövőre nem vásárolnak sem új filmeket, sem sportjogdíjakat, felmondják a még futó műsorgyártási (külsős) szerződéseket, és a mostaninál is több, "extrém mértékű" ismétlést terveznek. A tervben még szerepel a regionális stúdiók azóta leállított felszámolása. A Magyar Távirati Irodával kötött hírszolgáltatási szerződést is felmondaná az MTV. A jövő évi labdarúgó vb-t és a téli olimpiát viszont közvetíteni akarja az MTV.

Rendőrségen a székházprojekt

Hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt eljárást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság ez év februárjában - tájékoztatta lapunkat a BRFK. Úgy tudjuk: a rendőrség bekérte az új székház építésére és bérlésére vonatkozó tévékuratóriumi jegyzőkönyveket és határozatokat, valamint a szerződéseket és azok mellékleteit. Az eljárás egy kecskeméti magánszemély feljelentése nyomán indult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.