Somogyi Zoltán indul az MDF-listáján, ha Bokros van az élén

A céget, amit felépítettem, eladom. Ez így helyes - mondja a 37 esztendős Somogyi Zoltán, a Political Capital (PC) alapítója, aki most ismét az Országgyűlésbe szeretné juttatni az MDF-et, igaz, ezúttal nem tanácsadóként: képviselő akar lenni. Azt a felvetésünket, hogy a CD-ügyben vélt érintettsége okán szeretne így mentelmi joghoz jutni, Somogyi sértésnek minősítette. Úgy véli, csak Bokros Lajos lehet a vitapartnere és alternatívája Orbán Viktornak.

- Igaz, hogy Dávid Ibolya a második helyet ajánlotta önnek az MDF országos listáján?

- Nem, mit keresnék ott? Bokros Lajos és Dávid Ibolya között? Dehogyis.

- Vállalja a képviselő-jelöltséget?

- Az elmúlt hónapokban a feleségemet, a barátaimat, a kollégáimat végigkérdeztem, a válaszom: igen. Feltétele, hogy Bokros Lajos legyen hivatalosan az MDF kormányfőjelöltje.

- Az MDF-be belép?

- Ma nincs ilyen elvárás velem szemben. A bizalmat a hatéves közös munka alapozza meg. És Bokros Lajos személyének elfogadása.

Somogyi Zoltán az MDF kampányfőnöke

- A tagság mit szól az önök érkezéséhez?

- Jó kapcsolatokat ápolok azokkal az MDF-tagokkal, akiket ismerek. Bokros Lajos pedig nagy népszerűségnek örvend közöttük.

- "Új MDF született", nyilatkozta Bokros, amikor EP-listavezetőnek választották. Boross Péter - aki később szakított Dávid Ibolyával, és lemondott a mandátumáról - azt mondta: "Bokros Lajos világa az MSZP és az SZDSZ".

- Boross Pétert még tiszteletreméltóbbá tette számomra, hogy később elismerte, tévedett, Bokros Lajos EP-képviselő lett. Az MDF hosszú cikcakkos utat járt be húsz év alatt. Bíró Zoltán politikája köszönő viszonyban sem volt azzal, amit Antall József képviselt. Kérdés tehát, mit tekintünk a régi MDF-nek. Antall József sokkal inkább a régi MDF, mint Bíró Zoltán. Talán nem véletlenül vannak újra az MDF körül, akik tagjai voltak az első fórumos frakciónak.

- Kik? Debreczeni Józsefet tudjuk.

- Katona Tamás, Roszik Gábor, Király Zoltán... És az MDNP-sek is visszajöttek, akik annak idején antallistaként távoztak a pártból. Ha így veszem, akkor ez nem új MDF, hanem a konzervatív, a piacbarát, a rendszerváltó párt folytatása lehet. Ha a régi MDF-ről a "lakiteleki gondolatot" meghirdető politikusok jutnak eszünkbe, akkor most új MDF-ről kell beszélni, hiszen ők a mai napig antikapitalisták, harmadikutas politikusok.

- Bokros világa nem az SZDSZ-é?

- Nekem Bokros Lajos világa a kapitalizmus képviselete, és az ebből eredő szolidaritásé. 1995-ben, egyetemistaként írtam egy cikket Bokros mellett azzal, hogy ez az a politika, amit támogatni érdemes. Álláspontom nem változott. Ő soha nem szavazta volna meg a száznapos programot - a szabad demokraták ezt megtették. Valóban Horn Gyula pénzügyminisztere volt egy ideig, aztán összeveszett a szocialistákkal vagy ők vele, mert nem tudta azt a pártot képviselni, amely alig várta, hogy reformok helyett újra osztogathasson. Nyugat-Európában konzervatív-liberális pártokban politizálnak az ilyen gondolkodók. Sokat tett azért, hogy az EP-ben a konzervatív-reformer frakcióhoz csatlakozzon az MDF. A mostani választáson ő lehet a legélesebb vitapartnere és alternatívája Orbán Viktornak.

- Ön kampányfőnök is lesz?

- Az MDF-ben van egy olyan íratlan szabály, hogy a kampányfőnök MDF-tag legyen. Ha ez a szabály marad, akkor nem.

- Élet-halál harc lesz az öt százalék? Rosszakaróik szerint azért is fontos a képviselőség Dávid Ibolyának, Herényi Károlynak és önnek, hogy meglegyen a mentelmi joguk a CD-ügyben.

- Ezt a megközelítést sértésnek veszem.

- Önnek három választási sikert is köszönhet az MDF.

- Hálás vagyok, hogy 2003-ban, klasszikus versenytárgyaláson a PC nyerte el az MDF EP-választási kampányát a Normális Magyarországért programmal. Akkor egy-két százalékon mérték az MDF-et, de végül EP-képviselőt adott. Minderre szakmailag is büszke vagyok.

- Egy országosan ismert, sikeres elemző-kommunikációs szakember milyen stációkon keresztül jut el odáig, hogy politikus legyen?

- Az én utam logikus. 1989-ben, az akkori szabad demokrata párttagok - mivel nem voltam annyi idős, hogy beléphettem volna a pártba - azt javasolták, menjek a Fideszbe, mert ott vannak a fiatal liberálisok. Végül az SZDSZ pártoló tagja lettem. Akkor, az egyetem mellett, néhány évet pártpolitikával töltöttem, voltam önkormányzati képviselőjelölt is huszonévesen, az egyik belvárosi körzetben. Jó volt bekopogni a választókhoz, a világon mindenhol így tanul az ember. Aztán arra jöttem rá, hogy nekem az üzleti világban kell valamit tennem, s ha megérik a pillanat, amikor már szilárd egzisztenciával lehet a politikát választani, hogy ne abból, hanem azért éljünk, érdemes arra fordulni. Most jött el a pillanat. A céget, amit felépítettem, eladom, egyben minden magyarországi cégtulajdonrészemtől megválok. Amíg politikus leszek, a hazai üzleti életben nem lesz érdekeltségem. Ez így helyes.

- A CD-ügynek ehhez semmi köze?

- A CD-ügyet úgy ítélem meg, hogy megpróbálták meghurcolni az MDF elnökét, és az ügyészség nem gondolkodott Dávid Ibolya álláspontjáról, hanem valami egészen más álláspontot tett a magáévá. Egészen más juttatott el odáig, hogy érdemes megpróbálni a politikát. Azoknak, akik a közállapotokról kívülről fogalmazzák meg a véleményüket, nincs esélyük eredményt elérni. Ha valaminek van értelme, akkor az az, hogy be kell menni a politikusok közé, és meggyőzni őket, fontos cselekedni.

- Ellenzékből? Esetleg kétharmados Fidesz-fölénnyel szemben?

- A parlamentben a képviselők olyanokat üvöltenek egymásra, mint amiket akkor üvölt valaki, ha nem ismeri, csak gyűlöli a másikat és soha többet egy teremben nem tartózkodna vele. Én a pozitív politikában hiszek. El kell hinnünk, hogy a másik is tenni, cselekedni akar. Elemzőként megtanultam, hogy nincsen egyetlen igazság, a másik álláspontjában is lehet igazság. Hiszem, hogy ha valaki így közelít a politikához, ellenzékből is meggyőző lehet. Kormánypártból még inkább.

- Reális lehetőség, hogy az MDF a Fidesz koalíciós partnere lesz?

- A politikában nehéz valamit eredendően kizárni. A Fidesznek el kell döntenie, melyik civilizációs utat választja: a Jobbikot vagy az MDF-et.

- A Fidesz jó eséllyel egyedül kormányozhat.

- A Fidesznek utat kell választania, még akkor is, ha egyedül kormányoz. Magas választási részvételnél könnyen lehet, hogy kialakul a koalíciós kényszer. Akkor politikai kultúrák között kell választania.

- Dávid Ibolya és Orbán Viktor egy asztalnál?

- Lehet olyan politikai helyzet, amikor a Fidesznek és az MDF-nek kell valamit mondania egymásnak, de most semmilyen esélyt nem látok erre.

- Nem kínos, hogy a CD-ügyet és az NBH-t egyesek összekapcsolták, amikor a Magyar Hírlapban az jelent meg, hogy a Political Capital az NBH-nak dolgozott? Demeter Ervin azt nyilatkozta: az NBH-tól került ki a CD, mindez pedig azt erősíti, hogy a kormány pártpolitikai célokra használta a titkosszolgálatokat.

- Én elhagytam a PC-t, nem feladatom a cégcsoport ügyeiről kommunikálni, ugyanakkor értem, hogy ez az ügy nem a cég, hanem az én politikába menetelem miatt került felszínre. A PC és a hozzá kapcsolódó cégek Magyarország egyetlen olyan elemző-tanácsadó csoportját alkotják, amely európai szinten versenyre kel egy-két politikai területen, így a szélsőségkutatásban. Miért furcsa, ha erre igényt tart az NBH is? A nyugati világ minden országában büszke lenne az az elemzőcég, amely ilyen összeállításra kapna felkérést.

- Egyszercsak kaptak egy telefont?

- 2006-ban, amikor váratlanul az utcára mentek a szélsőségesek, és feldúlták az MTV székházát, felhívott minket Galambos Lajos akkori főigazgató kollégája, és kérdezte, van-e valamilyen elemzése, tanácsa a cégcsoportnak. A PC elemzései jelezték, hogy e téren milyen típusú problémák lesznek. Úgy tudom, más intézeteket is megkerestek a polgári titkosszolgálatok, hogy kiknek vannak ilyen anyagai. Nekünk voltak.

- Balajti László főigazgató viszont úgy fogalmazott a Magyar Nemzet szerint, hogy az NBH által fizetett százmillió forint nem állt arányban az információikkal.

- A főigazgató úr szerintem nem így fogalmazott. Az elemzésekről és tanácsokról a teljes politikai elit tudott, az NBH pedig megerősítette, hogy azokat kiválónak tartja. A PC-nek semmilyen szégyellnivalója nincs, mint ahogy az sem igaz, hogy NBH felmondta volna a szerződést.

- Apropó, PC: most is a cég székházában beszélgetünk.

- Épp a cég értékéről tanácskozunk. Zajlik az átadás-átvétel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.