A romák helyett a határon túliakra költene a Jobbik

Gyurcsány Ferenc, "a gyűlölet karmestere, aki magyarellenes politikát folytatott" - Navracsics Tibor porciózta így ki az öt évvel ezelőtti népszavazással kapcsolatos felelősséget szombaton, a Nemzeti Fórum IV. országos gyűlésén, az Urániában. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője egyebek mellett arról beszélt a tanácskozáson, hogy Magyarország rövid XXI. századi történelmében a decemberek a nemzetpolitika szempontjából mindig szomorú fordulatot hoztak.

Nyolc évvel ezelőtt karácsony táján tartották a szocialisták azt a sajtótájékoztatót, amely az első hivatalos "magyargyűlölő politikai kampány kezdetét jelentette", hiszen "23 millió románnak aposztrofálták az erdélyi magyarságot" - hangsúlyozta a frakcióvezető. Öt évvel ezelőtt pedig megtörtént a második ilyen gyűlöletkampány, amikor "a határon túli magyarságtól nyíltan tagadták meg a közösséget szocialista és szabad demokrata politikusok" - fogalmazott Navracsics Tibor.

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke a Nemzeti Fórum országos gyűlésén arra hívta fel a figyelmet, hogy bármi is történt, "összetartozunk, felelősek vagyunk egymásért, nemzettársainkért határokon belül és kívül egyaránt". A KDNP a Nemzeti alaptanterv hangsúlyos részévé tenné a hazaszeretet erősítését - nyilatkozta Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke szombaton a távirati irodának.

"In memoriam december 5." címmel rendeztek megemlékezést - szintén szombaton - a Polgárok Házában határon túli magyar vezetők részvételével. A nemzettel nem törődő "potyautasok nem fogják fel, hogy nemzet nélkül nincs ország" - jelentette ki beszédében Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Hasonló hangütéssel szólt Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke és Szász Jenő, az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is.

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja alelnöke kétségét fejezte ki, hogy "egy ilyen kérdésben egyáltalán népszavazást kellett-e kezdeményezni". A politikus úgy vélte, hogy a népszavazás kimeneteléért "a szavazás kezdeményezője is felelős, ha nem felelősebb", mint a választópolgárok.

December 5-re nagygyűlésen emlékezett a Parlament közelében, az Alkotmány utcában a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) és a Jobbik. Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője kijelentette, hatalomra kerülésük esetén teljes jogú, szavazati joggal járó állampolgárságot adnak minden határon túli magyarnak. A Jobbik - hangzott el a rendezvényen - megvonná a roma felzárkóztatásra szánt forrásokat, és az összeget a határon túli oktatási intézmények támogatására fordítanák.

A megmozdulás szervezői többször utaltak arra, hogy a nagygyűlést a magukat Új Magyar Gárdának nevező szervezet tagjai biztosították, és beszédet mondott többek között a magát főkapitányának nevező Kiss Róbert is.

A sorfalat állók fekete kabátot és nadrágot viseltek, vagyis nem a betiltott Magyar Gárda egyenruháját.

A Kossuth tér szomszédságában, az Alkotmány utcában az MVSZ a Jobbikkal emlékezett
A Kossuth tér szomszédságában, az Alkotmány utcában az MVSZ a Jobbikkal emlékezett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.